Κορονοϊός: Αναστολή όλων των πτήσεων από Ευρώπη προς ΗΠΑ για 30 ημέρες

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα ισχύσουν για το Ηνωμένο Βασίλειο.
ASSOCIATED PRESS

Την αναστολή όλων των ταξιδιών από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για 30 ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο, Παρασκευή, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού εντός της αμερικανικής επικράτειας.

Ο Τραμπ, ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα ισχύσουν για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα:

  • Οι περιορισμοί θα διαρκέσουν 30 ημέρες και θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυκτα της Παρασκευής.

  • Αφορούν ξένους υπηκόους που βρέθηκαν στην περιοχή Σένγκεν ―26 χώρες στην Ευρώπη― τις τελευταίες 14 ημέρες.

  • Οι χώρες της περιοχής Σένγκεν είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.

  • Οι περιορισμοί δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

  • Εξαιρούνται οι Αμερικανοί υπήκοοι και οι μόνιμοι κάτοικοι. Θα τους δοθούν οδηγίες να κατευθυνθούν σε περιορισμένο αριθμό αεροδρομίων όπου θα μπορούν να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.

«Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Εχοντας υποβαθμίσει ο ίδιος επί ημέρες αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, κατηγόρησε την Ευρώπη ότι δεν έδρασε εγκαίρως για την αντιμετώπιση του «ξένου ιού» και ισχυρίστηκε ότι πολλά από τα συμπλέγματα κρουσμάτων επί αμερικανικού εδάφους προκλήθηκαν από Ευρωπαίους ταξιδιώτες.

ASSOCIATED PRESS

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ της Παρασκευή στις 00:00 τοπική ώρα (06:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που όμως θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε εξετάσεις.

Αργότερα διευκρίνισε, μέσω twitter, πως η απόφαση αυτή αφορά μόνο τις μετακινήσεις ανθρώπων και δεν θα επηρεάσει τον τομέα του εμπορίου.

Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ταχύτερο μια μείωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, προκειμένου τα νοικοκυριά να διευκολυνθούν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας, όπως και διάφορα μέτρα για την προσφορά αρωγής προς τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο Τραμπ ταυτόχρονα ανήγγειλε την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταβολής χρεών για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως και ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να διαθέσει «200 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ρευστότητας στην οικονομία».

Παράλληλα, η αμερικανική προεδρία ανακοίνωσε πως ακυρώθηκαν προγραμματισμένες αυτή την εβδομάδα προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ σε Κολοράντο και Νεβάδα, προληπτικά.

Κανένας συντονισμός με την Ε.Ε.

Η κυβέρνηση του Τραμπ ούτε ενημέρωσε, ούτε συντονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ενωση προτού ο Ρεπουμπλικάνος ανακοινώσει την αναστολή των ταξιδιών πολιτών χωρών που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο Τραμπ σημείωσε στο διάγγελμά του πως η κυβέρνησή του έχει συχνές επαφές με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όμως ουδείς αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Eνωσης γνώριζε τα μέτρα που εξήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης, επισήμανε ο διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κανένας συντονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος» των ΗΠΑ, υπογράμμισε η πηγή αυτή σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Ευρωπαϊκή ενωση θα «αξιολογήσει» την κατάσταση για να προσπαθήσει «να αποφύγει» τις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης του Τραμπ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Μετά την απαγόρευση των ταξιδιών που ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση σήμερα», ανέφερε ο Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Η οικονομική αναταραχή πρέπει αποφευχθεί», πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, ΑΠΕ)

Δημοφιλή