ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/08/2020 12:28 EEST | Updated 19/08/2020 19:18 EEST

Κορονοϊός: Lockdown σε Μύκονο και Χαλκιδική από την Παρασκευή

Λόγω αυξημένων κρουσμάτων.

ASSOCIATED PRESS

Σε καθεστώς Πάρου τίθενται από την Παρασκευή (21/8) Μύκονος και Χαλκιδική, όπου θα εφαρμοστούν αντίστοιχα αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται στις περιοχές αυτές.

Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το μεσημέρι ακολούθησαν οι επίσημες ανακοινώσεις από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα αναφορικά με τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα εξής περιοριστικά μέτρα για όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής και το Δήμο Μυκόνου ως εξής:

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Μήνυμα από το 112

Με μηνύματα μέσω του «112» στα κινητά τηλέφωνα, σε Μύκονο και Χαλκιδική, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τον κόσμο για το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στις δύο περιοχές και κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόσουν τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν, για να ανακοπεί η εξέλιξη της επιδημίας.

Τα μηνύματα ήταν γραμμένα στα ελληνικά και αγγλικά και ανέφεραν:

«Επείγουσα ειδοποίηση. Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 19-08-2020. Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο COVID-19 (αναφέρει τη Μύκονο και την Χαλκιδική αντίστοιχα). Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα. Να είστε σε επιφυλακή, μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς. Ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας».

 

«Δήλωση Δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνου Κουκά για τα επιπλέον μέτρα»

Από την αρχή της έναρξης της πανδημίας, είμαστε σε επαφή και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για όλα τα μέτρα πρόληψης, καθώς και υγειονομικής αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid. 

 

Με βάση την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά και την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η επιτροπή επιστημόνων εισηγήθηκε και η Πολιτεία αποφάσισε μετά τον Πόρο, την Πάρο και την Αντίπαρο, να εφαρμοστούν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο και στη Χαλκιδική.

 

Κατόπιν και σημερινής επικοινωνίας που είχα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, με διαβεβαίωσε ότι αποκλειστικοί λόγοι για τη λήψη αυτής της απόφασης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία της υγείας των οικογενειών μας, αλλά και των επισκεπτών μας, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν την πιστή και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.

 

Αναμφισβήτητα, τα επιπλέον μέτρα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο όλους τους επαγγελματίες του νησιού και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για ουσιαστικά μέτρα στήριξης.Όμως είναι βέβαιο, ότι η προστασία της δημόσιας υγείας, του πολυτιμότερου αγαθού, παραμένει η μόνη η οποία μπορεί να θωρακίσει τη δημόσια εικόνα του νησιού, να διασφαλίσει τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και με περιορισμούς, και το κυριότερο να επιτρέψει μια καλύτερη τουριστική σεζόν την επόμενη χρονιά.

 

Άρα μένουμε ψύχραιμοι, εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα τα μέτρα και προστατεύουμε την υγεία μας. 

 

Είμαι βέβαιος ότι με υπευθυνότητα και συνεργασία θα τα καταφέρουμε και πάλι. 

 

 

Η διασπορά μέσω της Πάρου

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Μυκόνου μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων και για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες, από την Παρασκευή 21-08-2020 και ωρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 31-8-2020 και ώρα 06.00.

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ βρίσκεται τουλάχιστον έως και τις 24 Αυγούστου το lockdown και στην Πάρο (και στην Αντίπαρο), το οποίο είχε ανακοινωθεί στις 14 Αυγούστου και η εφαρμογή του ξεκίνησε ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

Εν τω μεταξύ, αυτοί που είχαν ταξιδέψει στην Πάρο και την Αντίπαρο και βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό ανέρχονται σε περισσότερους από 120, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής.

Αυτό διαπιστώθηκε κατά την ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων και οδήγησε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας στην απόφαση για λήψη πρόσθετων μέτρων στα δύο νησιά.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα αυτά εντοπίστηκαν έπειτα από ιχνηλάτηση στην Αττική, ωστόσο, αρκετά ακόμα βρίσκονται διάσπαρτα σε νομούς όλης της χώρας. Ενδεικτικά, τέσσερα άτομα στη Φλώρινα που την 11η Αυγούστου βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, διαπιστώθηκε ότι είχαν μόλις επιστρέψει από διακοπές στην Πάρο.

Κατά τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευα, προέκυψε ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: οι περισσότεροι από τους πλέον των 120 νοσούντων δήλωσαν στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας ότι είχαν διασκεδάσει σε δύο συγκεκριμένα μπαρ στη Νάουσα της Πάρου και ένα μπαρ στην Αντίπαρο. Και τα τρία αυτά καταστήματα ελέγχθηκαν από την αστυνομία και η λειτουργία τους ανεστάλη για παραβίαση των κανόνων λειτουργίας.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες έγιναν συνολικά 652 έλεγχοι σε εστιατόρια και μπαρ στα δύο νησιά. Διαπιστώθηκαν 26 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 31.000 ευρώ.