ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/08/2020 11:12 EEST

Κικίλιας: Οι 20-40 ετών είναι υπερκινητικοί, κυρίως ασυμπτωματικοί, και υπερμεταδίδουν τον ιό

«Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον κόσμο».

ASSOCIATED PRESS

«Υπάρχουν οι άνθρωποι στις ηλικίες από 20 έως 40 ετών περίπου που είναι υπερκινητικοί αυτήν την εποχή και κυρίως ασυμπτωματικοί, οι οποίοι υπερμεταδίδουν τον ιό. Δεν μπορείς να κρατήσεις κλεισμένους αυτούς τους ανθρώπους στο σπίτι. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον κόσμο. Όλη μας η προσπάθεια – και με το σποτ με τον Στέφανο Τσιτσιπά που απευθύνεται στους νέους – είναι να σωθεί έστω και μια ζωή» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αναφορικά με την δήλωση του για την προμήθεια εμβολίων για τους Έλληνες, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε, αλλά το αντίθετο, ότι απομένουν ακόμη πολλοί μήνες για να συμβεί κάτι τέτοιο και «στον χρόνο που μεσολαβεί θα πρέπει όλοι να φοράμε τις μάσκες μας και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας για να φυλάξουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, ιδίως τους πιο ηλικιωμένους», ενώ επανέλαβε την φράση του Ηλία Μόσιαλου «όπως μάθαμε να φοράμε ζώνη ασφαλείας, θα πρέπει αυτήν την περίοδο του κορονοϊού, θα πρέπει να φοράμε την μάσκα».

Ο Βασίλης Κικίλιας διευκρίνισε ότι «η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε την συμφωνία για την προμήθεια των 400 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στις χώρες της ΕΕ και την αναλογία που θα έρθει στην Ελλάδα, στα τέλη του 2020-αρχές του 2021, εφόσον περάσει όλες τις φάσεις των δοκιμών. Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι ευπαθείς ομάδες και μετά όσοι πρέπει να θωρακιστούν περισσότερο». Όπως είπε ο Υπ. Υγείας, όλοι έχουν δει τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει «κίνημα κατά του εμβολιασμού για τον κορονοϊό», αναφέροντας πάντως ότι θα υπάρξει αυστηρή σύσταση απο τις αρχές, τονίζοντας ότι το Σύνταγμα δεν έχει πρόβλεψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ο κ. Κικίλιας στήριξε τον Σωτήρη Τσιόδρα και τα άλλα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής των επιδημιολόγων-λοιμοξιολόγων για τις συστάσεις τους για την χρήση μάσκας και τα άλλα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Σε ό,τι αφορά στις αναφορές για απόκρυψη κρουσμάτων ο κ. Κικίλιας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως σημείωσε, «όταν ξεκίνησε η κρίση κορονοϊού, στην Ελλάδα γίνονταν 800 τεστ ανίχνευσης και τώρα γίνονται 10.000 τεστ την ημέρα. Δυστυχώς, το rapid test, το γρήγορο τεστ δεν είναι αξιόπιστο, παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων και έτσι συνεχίζουμε με τα άλλα τεστ που απαιτούν περισσότερο χρόνο. Υπήρχαν τεστ που χρησιμοποιήσαν δύο ευρωπαϊκές χώρες τα οποία δεν είναι αξιόπιστα και οι χώρες αυτές αντιμετώπισαν τεράστιο πρόβλημα στην συνέχεια». Σημείωσε πάντως ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για απεριόριστα τεστ.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post