«Περίεργη» συντριβή δύο αμερικανικών drones στην Ιντλίμπ της Συρίας

Σύμφωνα με αναφορές, συγκρούστηκαν στον αέρα.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
THOMAS COEX via Getty Images

Δύο αμερικανικά drones συγκρούστηκαν στον αέρα και συνετρίβησαν στην Ιντλίμπ της Συρίας, αναφέρουν οι Military Times, επικαλούμενοι αξιωματούχο του χώρου της άμυνας.

Εικόνες φλεγόμενων αεροσκαφών να πέφτουν προς το έδαφος και των συντριμμιών τους κυκλοφόρησαν ευρέως στo Twitter την Τρίτη. Κυκλοφόρησαν φήμες πως επρόκειτο για μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9 Reaper, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για αποστολές παρατήρησης, όσο και κρούσης (εφόσον φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό), καθώς και ότι καταρρίφθηκαν.

Ο εν λόγω αξιωματούχος δεν επιβεβαίωσε τον τύπο αεροσκάφους, και πρόσθεσε πως οι αναφορές υποδεικνύουν ότι υπήρξε σύγκρουση, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό εάν δέχτηκαν πυρά και εάν ήταν αυτά που προκάλεσαν τη συντριβή.

Το αεροσκάφος μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους Hellfire, καθώς και βόμβες Paneway II και GBU-38 JDAM. Ακόμη, υπάρχουν αναφορές πως στη Συρία τα αεροσκάφη του τύπου μπορούν να εξοπλιστούν με ένα νέο είδος πυραύλου, βασισμένου στον Hellfire, του R9X, γνωστού και ως «flying Ginsu» ή «ninja bomb», που δε διαθέτει εκρηκτική κεφαλή μα εκτοξεύει μεταλλικές λεπίδες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του The Drive, νωρίτερα την Τρίτη είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως επρόκειτο για ρωσικά drones που καταρρίφθηκαν από δυνάμεις που αντιτίθενται στην κυβέρνηση Άσαντ (την οποία στηρίζουν οι Ρώσοι). Επίσης, κάποιοι στο Twitter προέβησαν σε εικασίες πως μπορεί τα αμερικανικά αεροσκάφη να καταρρίφθηκαν από αντάρτες που υποστηρίζει η Τουρκία στην περιοχή (ή ακόμα και από Τούρκους στρατιώτες), καθώς διαθέτουν φορητά αντιαεροπορικά συστήματα (MANPADS) και τα έχουν χρησιμοποιήσει για την κατάρριψη αεροπλάνων και ελικοπτέρων στην περιοχή.

Γενικότερα, έχουν υπάρξει πρόσφατες αναφορές για αυξημένη δραστηριότητα αμερικανικών Reaper στην Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς, με την υποστήριξη της Τουρκίας. Επίσης, τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν μέχρι πρόσφατα κοινές περιπολίες στην Ιντλίμπ, ωστόσο αυτές «πάγωσαν» λόγω αυξανόμενων επιθέσεων ανταρτών στην περιοχή.

Δημοφιλή