Κορονοϊός: Ποιες είναι οι πιο κοινές παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΑ.
Eric Gaillard via Reuters

Οι πιο κοινές παρενέργειες που παρατηρούνται σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών από το εμβόλιο της Pfizer (Comirnaty) είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε ηλικίες 12 και άνω, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΜΑ.

Αυτές, όπως τονίζεται, περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κούραση, πονοκέφαλο, ερεθισμό και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκούς πόνους και ρίγη. Ωστόσο, οι παρενέργειες αυτές είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός μερικών ημερών από τον εμβολιασμό.

Γενικότερα μιλώντας, το συμπέρασμα της αρμόδιας επιτροπής του ΕΜΑ είναι πως τα οφέλη του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών υπερτερούν των κινδύνων, ειδικά σε αυτά με καταστάσεις που συνεπάγονται αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης με Covid-19.

«Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στενά όσο χρησιμοποιείται σε εκστρατείες εμβολιασμού σε χώρες- μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης της ΕΕ και συνεχιζόμενων και επιπρόσθετων μελετών που διεξάγονται από την εταιρεία και τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Δημοφιλή