ΔΙΕΘΝΕΣ
25/06/2020 14:25 EEST

Ο κορονοϊός «σκοτώνει» τη δημοτικότητα του Τραμπ

Η αποδοχή του τρόπου με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος χειρίζεται την εξάπλωση της πανδημίας έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της κρίσης.

Drew Angerer via Getty Images
Mόλις το 37% των Αμερικανών εγκρίνουν τους χειρισμούς Τραμπ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, τουλάχιστον για την ώρα, φαίνεται ότι πληρώνει ακριβά τις «αμαρτίες» του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης των Reuters/Ipsos, η αποδοχή του τρόπου με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος χειρίζεται την εξάπλωση της πανδημίας έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της κρίσης, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ σπάει καθημερινώς καινούργια ρεκόρ και ο Τραμπ δέχεται σκληρή, επιστημονική κριτική για την πρότασή του περί μείωσης των τεστ.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θα ήθελαν να δουν τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, να καταθέτει ενόρκως στο Κογκρέσο, μετά τις αποκαλύψεις εναντίον του Τραμπ που περιέχονται στο βιβλίο του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, μόλις το 37% των Αμερικανών εγκρίνουν τους χειρισμούς Τραμπ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τις αρχές Μαρτίου, όταν οι Reuters/Ipsos άρχισαν να θέτουν τη συγκεκριμένη ερώτηση στις δημοσκοπήσεις τους. Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει την εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα. 

Σταθερό προβάδισμα Μπάιντεν

Παράλληλα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, προηγείται του Τραμπ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Την περασμένη εβδομάδα το προβάδισμά του ήταν στο 13%.

Ο Τραμπ άργησε πολύ να αναγνωρίσει την κρισιμότητα της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει σκοτώσει 120.000 Αμερικανούς μέχρι στιγμής και πιέζει τις πολιτείες να επανέλθουν στην κανονικότητα, παρά τις αντίθετες οδηγίες των ειδικών. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 25% την τελευταία βδομάδα, με επίκεντρα πολιτείες όπως το Τέξας, η Αριζόνα και η Φλόριντα, στις οποίες τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι χαλαρά. 

Από τις αρχές Μαρτίου, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να χάνει αργά αλλά σταθερά την υποστήριξη των ψηφοφόρων, τόσο λόγω κορονοϊού, όσο και λόγω της αντίδρασής του στο κύμα των διαδηλώσεων που «έπνιξε» τις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ. 

Απογοητευμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι

Ακόμα και οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι φαίνονται πολύ πιο απαισιόδοξοι από κάθε άλλη φορά κατά την διάρκεια της προεδρίας Τραμπ. Μόνο το 43% δήλωσε ότι η χώρα προχωράει «στη σωστή κατεύθυνση» - το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφεται σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos από τον Ιανουάριο του 2017, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Παράλληλα, το 58% των Αμερικανών - 81% Δημοκρατικοί και 37% Ρεπουμπλικάνοι - δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν τον Μπόλτον να καταθέτει ενόρκως για τα όσα έζησε ως μέλος της κυβέρνησης Τραμπ - κάτι το οποίο δεν έκανε κατά την διάρκεια των ακροάσεων στο πλαίσιο της παραπομπής του Αμερικανού προέδρου. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ωστόσο, δεν θέλει μία νέα προσπάθεια παραπομπής του Τραμπ. Υπερ δήλωσε το 41%, κατά το 39% και το 20% εξέφρασε αβεβαιότητα. 

Στη δημοσκόπηση, που έγινε online, έλαβαν μέρος 1.115 Αμερικανοί ενήλικες, μεταξύ των οποίων 503 Δημοκρατικοί και 408 Ρεπουμπλικάνοι.