Κρεμλίνο: Δεν είναι παράνομο να επιστρατευθούν συλληφθέντες διαδηλωτές κατά του πολέμου

«Υπερβολικές» οι αναφορές περί μεγάλης εξόδου ανδρών στρατεύσιμης ηλικίας από τη χώρα.
.
.
ANTON VAGANOV via REUTERS

Το Κρεμλίνο είπε την Πέμπτη πως οι αναφορές περί μεγάλης εξόδου ανδρών στρατεύσιμης ηλικίας από τη Ρωσία μετά την ανακοίνωση Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης ήταν «υπερβολικές».

Από τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος κήρυξε μερική επιστράτευση εφέδρων την Τετάρτη, οι πτήσεις τις επόμενες ημέρες από τη Ρωσία σε κοντινές χώρες, περιλαμβανομένων της Αρμενίας, της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Σερβίας, έγιναν «sold out». Επίσης, μεγάλες ουρές παρατηρούνταν στα σύνορα της Ρωσίας με τη Γεωργία, τη Φινλανδία, το Καζακστάν και τη Μογγολία.

Σε συνομιλίες με δημοσιογράφους ο Πεσκόφ είπε: «Οι πληροφορίες για τον χαμό σε αεροδρόμια κλπ είναι πολύ υπερβολικές...υπάρχουν πολλές ψευδείς πληροφορίες για αυτό. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτό, ώστε να μην γίνουμε θύματα λανθασμένης πληροφόρησης στο θέμα».

Ο Πεσκόφ επίσης αρνήθηκε να διαψεύσει αναφορές σε ρωσικά ΜΜΕ πως σε κάποιους διαδηλωτές κατά της επιστράτευσης που τέθηκαν υπό κράτηση την Τετάρτη το βράδυ είχαν δοθεί έγγραφα επιστράτευσης, λέγοντας «δεν είναι παράνομο».

Σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, πάνω από 1.300 άτομα σε 38 πόλεις τέθηκαν υπό κράτηση την Τετάρτη για διαδηλώσεις ενάντια στο διάταγμα επιστράτευσης. Η ρωσική ιστοσελίδα Mediazona ανέφερε πως τουλάχιστον τρεις άνδρες που τέθηκαν υπό κράτηση στη Μόσχα είχαν κληθεί για επιστράτευση ενώ βρίσκονταν σε αστυνομικά τμήματα.

Ερωτηθείς για το αν η εκστρατεία στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», εξελισσόταν βάσει σχεδίου παρά την επιστράτευση, ο Πεσκόφ είπε: «Η ειδική επιχείρηση άρχισε να εκπληρώνει στόχους στην Ουκρανία. Τώρα είμαστε de facto αντιμέτωποι με το ΝΑΤΟ, με όλες τους τις επιμελητειακές δυνατότητες. Αυτό οδήγησε σε αυτό το απαραίτητο βήμα».

Ωστόσο αρνήθηκε πως η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πόλεμος, επιμένοντας στον όρο που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο από τότε που άρχισε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από Reuters