Μητσοτάκης στο Bloomberg: Το κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας είναι απαράδεκτο

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την ενεργειακή κρίση, την οικονομία, τις παρακολουθήσεις.
Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο Bloomberg
Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο Bloomberg
Dimitris Papamitsos

Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg και στη δημοσιογράφο Κάρολιν Χάιντ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια, τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και για την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

«Πολύ ανοιχτά η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες»

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τους ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν και τις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου κατά της χώρας, ο πρωθυπουργός αφού ανέφερε ότι θα απαντήσει μέσω της ομιλίας του την Παρασκευή, υπογράμμισε: «Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα διασώζει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και ότι ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μία συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, βλέπει τη γειτονική χώρα “μάς κουνάει και το δάχτυλο”. «Γενικά έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας που είναι προφανώς απαράδεκτο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχει επισημανθεί προς την Τουρκία από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις ΗΠΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ενώ σε ερώτηση γιατί ακολουθεί αυτή την τακτική ο Ταγίπ Ερντογάν, εκτίμησε ότι οφείλεται στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.

«Είναι το πεπρωμένο μας από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Και όπως του έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι ακόμη και όταν διαφωνούμε, θα πρέπει να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι αυτός αρνείται το διάλογο. «Έχω πει ανοιχτά ότι είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο πόλεμος δεν πάει καλά για τη Ρωσία. Ο Πούτιν θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει την κατάσταση αλλά δεν θα τα καταφέρει»

Απαντώντας σε ερώτηση για τη ρητορική του Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι υπάρχει στήριξη προς την Ουκρανία στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια σε αυτή την πράξη καθαρής επιθετικότητας, που παραβιάζει όλους τους κανόνες των διεθνών σχέσεων.

«Μιλώντας ως Έλληνας, αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης, γνωρίζουμε ποιο είναι το διακύβευμα. Και αυτό ξεπερνά την Ουκρανία. Και είναι ανάγκη να στείλουμε μήνυμα σε όλους τους ηγέτες απολυταρχικών καθεστώτων που θεωρούν πως μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα με τη χρήση βίας, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό από την κοινότητα των δημοκρατικών κρατών», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ο πόλεμος δεν πάει καλά για τη Ρωσία. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Και πιστεύω πως ο Πρόεδρος Πούτιν θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει την κατάσταση. Αλλά είμαι πεπεισμένος πως δεν θα τα καταφέρει».

«Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης χρειαζόμαστε μεγαλύτερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Η συζήτηση έφτασε και στο θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπενθυμίζει ότι είχε ταχθεί από τον Μάρτιο υπέρ της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν είμαι βέβαιος πως θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αλλά έχουμε λάβει σημαντικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τη μείωση της εξάρτησης μας από το Ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και μίλησε για την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τόσο μέσω κεφαλαίων από τον προϋπολογισμό, όσο και μέσω της ¨ανακύκλωσης¨ των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας.

«Θεωρώ πως είμαστε πρωτοπόροι στο ζήτημα αυτό. Αν δείτε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προτείνει να ακολουθήσουν το μοντέλο της Ελλάδας, το οποίο εφαρμόζεται ήδη εδώ και τρεις μήνες. Και, πραγματικά, φέρνει αποτελέσματα. Έχουμε “ανακυκλώσει” πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα υπερκέρδη τα οποία θα διοχετευθούν σε αυτό το ειδικό ταμείο, γεγονός που μάς επιτρέπει να προσφέρουμε στήριξη. Θα έλεγα στήριξη σε σημαντικό βαθμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να διασφαλίσουμε πως θα τα καταφέρουν αυτόν τον δύσκολο χειμώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ μίλησε και για τον κίνδυνο που υπάρχει αν δεν στηριχθούν οι κοινωνίες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

«Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι κοινωνίες μας να μην συμπορευθούν με την απόφασή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία και να αρχίσουν να ασκούν πίεση προς εμάς να προχωρήσουμε σε κάποιο συμβιβασμό, κάτι το οποίο, ειλικρινά, δεν αποτελεί επιλογή. Θα πρέπει λοιπόν να το κάνουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη επιτάχυνσης για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την Ελλάδα να είναι στη λίστα των πρώτων δέκα χωρών σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και τη φιλοδοξία της να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο, λειτουργώντας ως σημείο εισόδου ενέργειας στην Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας και για το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών ενώ ξεκαθάρισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας.

«Κάθε φορά που μιλάμε για ένα πλαφόν, οι αγορές το προσέχουν και προσαρμόζονται. Για ποιο λόγο μιλάω για πλαφόν στην Ευρώπη; Γιατί στην Ευρώπη η αγορά φυσικού αερίου πραγματικά δεν λειτουργεί. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός σε θέματα ενέργειας για να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει πραγματική συσχέτιση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί», εξήγησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη μίας πιο δραστικής παρέμβασης που δεν θα στοχεύει απλώς το ρωσικό αέριο, αλλά θα επιβάλλει ένα ανώτατο όριο στον δείκτη TTF.

Κάνοντας αναφορά στην επιτυχημένη πορεία του τουρισμού το καλοκαίρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για όλες τις εποχές, σημειώνοντας ότι μπορεί κάποιος να έρθει στη χώρα και για να εργαστεί. «Υπάρχουν πολλοί ψηφιακοί νομάδες που μετακομίζουν τώρα στην Ελλάδα. Προσφέρουμε σημαντικά κίνητρα. Είναι ένα υπέροχο μέρος, όχι μόνο για να το επισκεφθείτε, αλλά και ένα μέρος απ’ όπου μπορείτε να εργαστείτε, να ζήσετε όταν συνταξιοδοτηθείτε. Ίσως είναι επίσης ένα υπέροχο μέρος για τους Βορειοευρωπαίους να περάσουν τον χειμώνα τους γιατί σίγουρα θα θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα στους λογαριασμούς θέρμανσης», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ακόμη πιο αυστηρά φίλτρα όσον αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων»

Στον πρωθυπουργό τέθηκε η ερώτηση και για το θέμα των παρακολουθήσεων.

«Είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο έθιξα πολύ ανοιχτά από την αρχή, παραδεχόμενος με θάρρος ότι έγινε ένα λάθος, κάνοντας αλλαγές σε πρόσωπα και φροντίζοντας να έχουμε ακόμη πιο αυστηρά φίλτρα όσον αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων. Ταυτόχρονα, υπάρχει επίσης ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, και αυτό είναι η εξάπλωση των παράνομων λογισμικών των παρακολουθήσεων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και πρέπει να τηρήσουμε μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ τού να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, αλλά και να μην διακυβεύουμε τη δυνατότητα των υπηρεσιών ασφαλείας μας να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η απαγόρευση της πώλησης των παράνομων λογισμικών που επιτρέπουν σε κάποιον να έχει πρόσβαση στο τηλέφωνο σου χωρίς να το γνωρίζεις και ότι αυτό χρειάζεται μία ευρωπαϊκή απάντηση.

«Είναι σοβαρό θέμα. Το έχουμε αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια και διαφάνεια, και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ικανότητα των υπηρεσιών πληροφοριών μας ώστε να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά με την απαραίτητη εποπτεία που επιτρέπει στους πολίτες να αισθάνονται άνετα με τον τρόπο λειτουργίας τους», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για την εσωτερική πολιτική, ανέφερε ότι θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023, με την κυβέρνηση να στοχεύει σε μια ακόμη απόλυτη πλειοψηφία. «Ζούμε επίσης σε μια εποχή στην οποία πολλές δυνάμεις μπορεί να έχουν συμφέρον να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατικά εκλεγμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στο τέλος της ημέρας, έχουμε μια δημοκρατία η οποία λειτουργεί εύρυθμα και έχουμε επίσης μεγάλη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Θα παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας όταν έρθει η ώρα. Και ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα μάς εμπιστευτούν για άλλη μια φορά την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί νομίζω ότι ξέρουν ότι αντιμετωπίσαμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, αποτελεσματικά και ότι η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε το 2019», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε καλύτερο σημείο σε σύγκριση με το παρελθόν. «Εκπληρώσαμε τις υποσχέσεις μας. Μειώσαμε τους φόρους χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Αποδείξαμε ότι είναι πραγματικά δυνατόν να μειωθούν οι φόροι, να επιτευχθεί η ανάπτυξη χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική πορεία. Και αυτό είναι σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα που θα έχει φέτος τη σημαντικότερη, την ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η χώρα θα φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στο Bloomberg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στο Bloomberg
Dimitris Papamitsos