ΔΙΕΘΝΕΣ
05/10/2020 17:10 EEST | Updated 05/10/2020 19:54 EEST

Λευκός Οίκος: Αισιοδοξία για επιστροφή Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο ακόμη και σήμερα

Παρόλο που είναι φορέας ενός εξαιρετικά μεταδοτικού ιού κι ενώ η κατάσταση της υγείας του είναι ασαφής.

ASSOCIATED PRESS

Η ιατρική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει εάν μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να φύγει από το νοσοκομείο αργότερα τη Δευτέρα, όπου νοσηλεύεται από την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μάρκ Μίντοους, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος ότι ο πλανητάρχης θα λάβει εξιτήριο.

Ο Μίντοους, σε συνέντευξή του στο Fox News, δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τον Τραμπ νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας και ότι η κατάστασή του φαίνεται να βελτιώθηκε μέσα στη νύχτα. Πρόσθεσε ότι οι γιατροί θα συζητήσουν με τον Τραμπ αργά το πρωί της Δευτέρας (ώρα ΗΠΑ) και ότι μια απόφαση σχετικά με την πιθανή επιστροφή του στο Οβάλ Γραφείο πιθανότατα δεν θα αποφασιστεί νωρίτερα από το απόγευμα της Δευτέρας.

«Αυτή η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα», είπε. «Η υγεία του συνεχίζει να βελτιώνεται. Είμαστε ακόμα αισιόδοξοι... ότι θα λάβει εξιτήριο, αλλά αυτή η απόφαση θα ληφθεί αργότερα σήμερα», πρόσθεσε.

Ο Μίντοους υπερασπίστηκε επίσης την αμφιλεγόμενη απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη σουίτα του στο νοσοκομείο την Κυριακή για να κάνει βόλτες με ένα αυτοκίνητο SUV προκειμένου να χαιρετίσει τους  υποστηρικτές του, που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το Ιατρικό Κέντρο Γουόλτερ Ριντ, στο Μέριλαντ, παρά το γεγονός ότι νοσεί με τον εξαιρετικά μολυσματικό κορονοϊό.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, σημείωσε ότι οι άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ που τον συνόδευαν, είχε βρεθεί και προηγουμένως με τον Τραμπ στο ίδιο όχημα και είχαν ταξιδέψει μαζί του μέχρι το νοσοκομείο. Οι επικριτές του, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ιατρικών εμπειρογνωμόνων, δήλωσαν ότι η αχρείαστη βόλτα έξω από το νοσοκομείο ήταν ένας περιττός κίνδυνος.

«Λάβαμε πρόσθετες προφυλάξεις με PPE (προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό) για να βεβαιωθούμε ότι προστατεύονταν», είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ νοσηλεύεται για τέταρτη μέρα στο στρατιωτικό νοσοκομείο, καθώς η κατάστασή του παρέμεινε ασαφής ενώ ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάστασή του μπορεί να είναι σοβαρή.

Στον Τραμπ χορηγείται κοκτέιλ φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου του στεροειδούς «δεξμεθαζόνη», το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Ωστόσο, η ιατρική του ομάδα είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ήδη από τη Δευτέρα. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να συνεχίσει τη θεραπεία, καθώς εξακολουθεί να υποβάλλεται σε πενταήμερη θεραπεία ενός ενδοφλέβιου αντιιικού φαρμάκου, του remdesivir. 

Η επιστροφή στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να βοηθήσει τον Τραμπ να προβάλει μια αίσθηση κανονικότητας στη δύσκολη μάχη του για να κερδίσει την επανεκλογή του στις 3 Νοεμβρίου.

Ο Δρ. Σον Κόνλεϊ, γιατρός του Λευκού Οίκου, την Κυριακή παραδέχθηκε ότι η κατάσταση του Τραμπ ήταν χειρότερη από ό, τι είχε προηγουμένως πει. Ο Κόνλεϊ είπε ότι ο Τραμπ είχε υψηλό πυρετό την Παρασκευή το πρωί και του δόθηκε συμπληρωματικό οξυγόνο, μετά τη μείωση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα του.

Οι γιατροί που δεν συμμετείχαν στη θεραπεία του Τραμπ εκτιμούν ότι η κατάσταση του προέδρου μπορεί να είναι χειρότερη από ό, τι άφησε να εννοηθεί ο Κόνλεϊ. Ως υπέρβαρος, ηλικιωμένος άνδρας, ο Τραμπ ανήκει σε μια κατηγορία που είναι πιο πιθανό να αναπτύξει σοβαρές επιπλοκές ή να πεθάνει από την ασθένεια.

Ξαναβρίσκει τους ρυθμούς του στο Twitter

Αν και αποσύρθηκε για λίγο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά το θετικό τεστ του στο κορονοϊό, ο Τραμπ επανήλθε δυναμικά και στο Twitter, μέσα από το νοσοκομείο.

Πριν καλά καλά ξημερώσει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδόθηκε στην αποστολή σειράς tweet, καλώντας τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν.

«ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΑΝΟΔΟ. ΨΗΦΙΣΤΕ!». «Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ. ΨΗΦΙΣΤΕ!», «ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ. ΨΗΦΙΣΤΕ!», «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. ΨΗΦΙΣΤΕ!», «Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ. ΨΗΦΙΣΤΕ!». «ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ. ΨΗΦΙΣΤΕ!». «ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΊΟΝ ΤΩΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ FAKE NEWS ΜΜΕ. ΨΗΦΙΣΤΕ!» ήταν μερικά από τα τιτιβίσματά του.

Πρόθυμος για δεύτερο ντιμπέιτ ο Μπάιντεν

Την ίδια ώρα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εμφανίζεται πρόθυμος να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη για την άλλη εβδομάδα τηλεμαχία με τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αν οι ειδικοί σε θέματα υγείας πουν ότι είναι ασφαλές.

Χθες, Κυριακή, η εκστρατεία Μπάιντεν ανακοίνωσε πως το αποτέλεσμα και του τρίτου τεστ PCR στο οποίο υποβλήθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αρνητικό.