Σπουδαία μέρα για την Ελλάδα: Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με 261 ψήφους.
.
.
Eurokinissi

Για μια σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και το πολίτευμά της έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής και την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η εθνική αντιπροσωπεία εξέλεξε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια προσωπικότητα που, όπως είπε, ενώνει όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. «Χαίρομαι που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή: «Σήμερα άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η χώρα αποκτά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που συμβολίζει αυτή τη μετάβαση.

Όπως έγινε γνωστό, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κα. Σακελλαροπούλου, την συνεχάρη και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η εκλογή της έγινε με την πρώτη ψηφοφορία με τόσο ευρεία πλειοψηφία.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήταν η μόνη υποψήφια και έλαβε τις ψήφους βουλευτών τριών κομμάτων- της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Η κ. Σακελλαροπούλου εξελέγη πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους επί 294 παρόντων βουλευτών. Έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ (157), του ΣΥΡΙΖΑ (82) και του Κινήματος Αλλαγής (22) ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Απουσίαζαν από την ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς λόγω ταξιδιού στις ΗΠΑ και οι Τρύφων Αλεξιάδης και Νίκος Συρμαλένιος από ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι είναι ασθενείς.

Επίσης εστάλησαν επιστολικές ψήφοι λόγω απουσίας σε κοινοβουλευτική αποστολή στο εξωτερικό. Αυτές οι ψήφοι προσμετρήθηκαν: Άγγελος Συρίγος Γιώργος Κατρούγκαλος Γιάννης Αμανατίδης κα.

Οι απουσίες

Στην ψηφοφορία υπήρξαν τρεις απουσίες πέρα από τις αναμενόμενες: Πρόκειται για τους Κώστα Ζουράρι και Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι δεν έστειλαν ούτε επιστολική ψήφο και την Κωνσταντίνα Αδάμου του ΜέΡΑ25 η οποία γέννησε πρόσφατα και ταλαιπωρείται από ίωση. Η βουλευτής έστειλε επιστολή αιτιολογώντας την απουσία της.

Ο Αλ. Μεικόπουλος έφτασε με καθυστέρηση στην Ολομέλεια και αφού είχε ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Η ανακοίνωση του ονόματος της κυρίας Σακελλαροπούλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από μία εβδομάδα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 για τη θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έτσι, μία ημέρα μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη και αφού είχε ταχθεί θετικά η Χαρ.Τρικούπη στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου, η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε την συναίνεση της στην πρόταση του πρωθυπουργού.