Οι θέσεις των κομμάτων για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Και οι προοδευτικές της αποφάσεις.
Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ «υιοθετεί» πολιτικά πλήρως την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με κομματικές πηγές να υπενθυμίζουν τις προοδευτικές αποφάσεις που εξέδωσε στην δικαστική της πορεία. Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να επιλέξει ένα πρόσωπο που δεν είναι ΝΔ και δεν πληρούσε τα κριτήρια που έβαζε το ΚΙΝΑΛ.

Δεν πληρεί τους όρους του ΚΙΝΑΛ

«Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε ένα πρόσωπο που γνώριζε ότι πληροί τις προϋποθέσεις υπερψήφισης από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι από το ΚΙΝΑΛ, παρά το πολιτικό παζάρι που είχε στήσει με την Φώφη Γεννηματά εδώ και μήνες», υπογραμμίζουν κομματικές πηγές και προσθέτουν ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου «δεν πληροί καμία από τις δύο βασικές προϋποθέσεις που είχε θέσει η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ. Ούτε είναι πολιτικό πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ούτε ήταν παρούσα τα χρόνια της κρίσης στο πολιτικό σκηνικό».

Η ΝΔ δεν την ήθελε πρόεδρο στο ΣτΕ

Όσον αφορά την σχέση της προέδρου με τη ΝΔ από την Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν ότι η ΝΔ δεν την τη στήριξε το 2018 για Πρόεδρο του ΣτΕ, αλλά κυρίως πως «όλη η διαδρομή της Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τις αρχές, τις αξίες και τελικά τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Οι προοδευτικές αποφάσεις της

Συγκεκριμένα κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν:

-νόμος για την ιθαγένεια: Η ΝΔ πλειοδοτεί τόσα χρόνια σε μισαλλοδοξία και λαϊκισμό για το προσφυγικό και καταψήφιζε το νόμο για την ιθαγένεια. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν στην μειοψηφία του ΣτΕ που υπερασπίσθηκε το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια.

-σχέσεις κράτους – Εκκλησίας: Τα στελέχη της ΝΔ έκαναν σκοταδιστικό ανένδοτο κατά της συμφωνίας Κράτους - Εκκλησίας, αρνούνταν να μπει στο Σύνταγμα η καθιέρωση του πολιτικού όρκου και πλειοδοτούσαν σε γελοιότητα ισχυριζόμενοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα Χριστούγεννα». Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως ανώτατη δικαστής στήριζε τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

-Δικαιώματα: Η ΝΔ καταψήφισε ένα προς ένα τα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων (σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου κλπ) και αρνούνταν να μπει στο Σύνταγμα η κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών και η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς και την πρόταση να μπει στο Σύνταγμα η αρχή «ίση αμοιβή για ίση εργασία» ανεξαρτήτως ηλικιακών διακρίσεων. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τασσόταν με τη δικαστική κρίση της υπέρ της ενίσχυσης όλων των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
-Συμφωνία Πρεσπών: Η ΝΔ πλειοδότησε σε λαϊκισμό για την δήθεν προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου απέρριψε ως ανώτατη δικαστικός την αίτηση ακύρωσης που υποστήριζαν οι ακραίοι της ΝΔ.

Δημοφιλή