ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/01/2020 15:11 EET | Updated 16/01/2020 16:59 EET

«Ναι» από Τσίπρα στην υποψηφιότητα της Αικ. Σακελλαροπούλου

Δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Eurokinissi
.

«Ναι» στην υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας είπε σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την απόφαση του κόμματός του πράξη ευθύνης.

«Εγώ Μητσοτάκης δεν θα γίνω. Δεν θα κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνοντας την θετική ψήφο του κόμματός του και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «διέσυρε» τον θεσμό της Προεδρίας με την ονοματολογία.

«Ναι» και από το ΚΙΝ.ΑΛ για Σακελλαροπούλου

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε την επιλογή να ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου και δεν το έκανε- κάτι που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν «σφάλμα». 

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «μια συμπεριφορά αβάσταχτης ελαφρότητας και ανευθυνότητας απέναντι στους θεσμούς. Μια στάση αμοραλισμού και υποταγής των πάντων στις ανάγκες της επικοινωνίας και όχι της ουσίας της πολιτικής».

«Στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε την επιλογή να ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, ενός κατά γενική ομολογία επιτυχημένου Προέδρου που είχε εκλεγεί με ευρεία διακομματική συναίνεση πριν από 5 χρόνια. Δεν το έπραξε, χωρίς ποτέ να εξηγήσει το λόγο. Αντ′ αυτού προχώρησε συνειδητά σε μια μακρά και εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία Προεδρικών καλλιστείων, αποφεύγοντας να ανακοινώσει την όποια επιλογή του για αρκετούς μήνες. Και τελικά επέλεξε να την ανακοινώσει, πάλι για λόγους επικοινωνίας, έξω από το σχεδιασμό του, σε μια μέρα με βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα για τη κυβέρνηση, μήπως και καταφέρει να την αλλάξει» πρόσθεσε.

«Ο κύριος Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δε πρόκειται να τον αντιγράψει ή να τον ακολουθήσει στον ολισθηρό αυτό  δρόμο της ανευθυνότητας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας πως «δε θα κάνω δηλαδή αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση».

«Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές. Και θα δώσουμε τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς έτσι αρμόζει για όποιον αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη - όπως το Σύνταγμα ορίζει- να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε «κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» για να διατελέσει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, «πρόταση η οποία τότε καταψηφίστηκε από τον κ Μητσοτάκη και τους βουλευτές του. Και δεν ήταν τυχαία επιλογή μας για τη θέση αυτή, αφού υπήρξε μια εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Και δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμη και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας είπε πως «από τη μεριά μας η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή, αλλά μια συνειδητή επιλογή. Γιατί είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με τη στάση ευθύνης που επιλέγουμε πάντα απέναντι τους θεσμούς αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες μας».