Ιστορική μέρα: Η Ελλάδα αποκτά την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί με πάνω από 260 ψήφους.
.
.
Eurokinissi

Αρχίζει στη Βουλή η διαδικασία για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Μπορεί για την εκλογή της να απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι, όμως μετά την συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εκλεγεί με περισσότερους από 260 ψήφους.

Έτσι, μία υπόθεση που είχε ξεκινήσει δίνοντας την εντύπωση ότι θα εξελιχθεί σε θρίλερ λόγω της παρατεταμένης ονοματολογίας και θα προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, τελικά θα ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.

Η ανακοίνωση του ονόματος της κυρίας Σακελλαροπούλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από μία εβδομάδα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά τον υποχρέωσε να συναινέσει. Δύσκολα θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, καθώς η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 για τη θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έτσι, μία ημέρα μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη και αφού είχε ταχθεί θετικά η Χαρ.Τρικούπη στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου, η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε την συναίνεση της στην πρόταση του πρωθυπουργού.

Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και δεν προβλέπονται ομιλίες, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία –που σύμφωνα με το πρόγραμμα- ξεκινά στις 10.30, θα έχει ολοκληρωθεί έως το μεσημέρι.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Βουλής θα ενημερώσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για το αποτέλεσμα και η θητεία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει επίσημα με την ορκωμοσία της στις 14 Μαρτίου, όταν και θα λήξει η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.

Δημοφιλή