Πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα

Οι ανακοινώσεις Πλεύρη για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού.
Eurokinissi

Διευκρινίσεις επί των μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναχαίτιση του νέου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το πρωί της Πέμπτης.

Πριν την εξειδίκευση των μέτρων αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα. Οπως είπε, πρόκειται για Ελληνα που είναι στην Κρήτη και ήρθε από τη Νότια Αφρική.

Οπως ανάφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, το εν λόγω άτομο έφτασε στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου. Το πρώτο rapid test έγινε στο αεροδρόμιο και βγήκε αρνητικό. Την επόμενη ημέρα ο πολίτης εμφάνισε ήπια συμπτώματα και έκτοτε έκανε κάθε μέρα τεστ.

Στις 29 Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα νέου rapid test ήταν θετικό, ενώ ακολούθησε PCR και εξειδικευμένος γονιδιακός έλεγχος με τον οποίο διαπιστώθηκε ότι έχει τη μετάλλαξη Ομικρον.

Επί του παρόντος βρίσκεται σε καραντίνα, τόσο ο ίδιος, όσο και οι επαφές του, που είναι έως τώρα αρνητικές στον κορονοϊό, ενώ έχει γίνει ιχνηλάτιση.

Αναμενόμενο χαρακτήρισε το κρούσμα της Ομικρον στη χώρα μας ο Θ.Πλεύρης. Η χώρα τηρεί όλα τα πρωτόκολλα και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, είπε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Ομικρον, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία.

Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

Σε καλή κλινική κατάσταση

Σε καλή κλινική κατάσταση παραμένει στο σπίτι του, ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών, ο πολίτης που έφθασε στην Κρήτη από την Νότια Αφρική και ταυτοποιήθηκε ως το πρώτο κρούσμα της ματάλλαξης «Ομικρον» στην Ελλάδα, δήλωσε από τα Χανιά όπου βρέθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Περιφέρειας Κρήτης η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λένα Μπορπουδάκη.

Η κ. Μπορπουδάκη αναφέρθηκε στην διαχείρηση του περιστατικού από τις υγειονομικές αρχές της χώρας επισημαίνοντας ότι «κάναμε την ινχνηλάτηση και την διαχείρηση της ταυτοποίησης σε πολύ λίγο χρόνο, σε δύο 24ωρα για να μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση της μετάλλαξης, δεν χάθηκε καθόλου πολύτιμος χρόνος, δεν χάθηκε ούτε ένα λεπτό.

Παράλληλα ενημερώθηκαν και οι στενές επαφές του πολίτη και όλοι, τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του είναι απολύτως συνεργάσιμοι. Ο πολίτης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε με την νέα μετάλλαξη, παραμένει στο σπίτι του και είναι σε καλή κλινική κατάσταση. Εμφανίζει μια ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει επικοινωνία με τους γιατρούς, δεν χρειάζεται νοσηλεία τουλάχιστον μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ ο πολίτης που ταυτοποιήθηκε είχε ένα ιστορικό ταξιδιού, το οποίο προβλημάτισε από την πρώτη στιγμή καθώς ταξίδεψε από την Νότια Αφρική.

Οπως επισήμανε, «όταν ήρθε στην Κρήτη, αμέσως ενεργοποιήθηκε ο υγειονομικός μηχανισμός σε συνεργασία και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς»

Η κ. Μπορμπουδάκη τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να τηρούν όλα τα μέτρα για την προστασία τους από την πανδημία και να εμβολιάζονται.

Η εξειδίκευση των νέων μέτρων - Τι ισχύει

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το εμβόλιο καθίσταται πλέον υποχρεωτικό για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών. Οσοι ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, ενώ από την 01/01/2021 θα επεκταθεί το μέτρο και σε όσους κλείνουν τα 60 τους χρόνια.

Από την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί δωρεάν ένα self τεστ σε όλους τους ενήλικους πολίτες. Το πρώτο τεστ θα γίνει από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου και όσοι νοσούν και τεθούν σε καραντίνα, για να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα. Ενα δεύτερο τεστ θα διατεθεί δωρεάν για να γίνει μετά τις γιορτές. Διευκρινίζεται ότι η διενέργεια self τεστ δεν είναι υποχρεωτική.

Οσον αφορά τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα, που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες ενόψει των εορτών, σε αυτά θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά θα εισέρχονται με self τεστ.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι για να υπάρχει πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί πλέον το rapid test αλλά θα χρειάζεται PCR τεστ.

Σχετικά με την πλατφόρμα των ραντεβού για το εμβόλιο στις ηλικίες από 5 έως 11 ετών, αυτή θα ανοίξει αλλά θα είναι διαφορετική καθώς θα έχει άλλο τρόπο υλοποίησης.

Επίσης, τονίστηκε πάλι ότι έχει ζητηθεί η σύντμηση του διαστήματος μεταξύ 2ης και 3η δόσης, από τους έξι μήνες στους τέσσερις.

Μεγάλη αύξηση στα ραντεβού

Εχουμε ξεπεράσει τα 14 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ανέφερε από την πλευρά του, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν πλέον ότι 72,7% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας μας έχει εμβολιαστεί.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μεγάλη αύξηση στα ραντεβού για την πρώτη δόση από τους πολίτες άνω των 60 ετών, τονίζοντας πως κλείστηκαν ήδη 25.000 ραντεβού, ενώ αυτοί που πρέπει ακόμη να κλείσουν ραντεβού φτάνουν τους 493.000. Οπως επεσήμανε, μέσα στον Δεκέμβριο υπάρχει δυνατότητα για πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα ραντεβού της πρώτης δόσης.

Τέλος, ο είπε ότι η επιτροπή εμβολιασμών θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες εάν θα περιοριστεί στο τετράμηνο ο χρόνος που ισχύει τώρα- δηλαδή οι έξι μήνες- από τη δεύτερη στην τρίτη δόση.

Δημοφιλή