Λουιζιάνα: Αρνήθηκαν άμβλωση σε γυναίκα που κυοφορεί έμβρυο με θανατηφόρο πάθηση

Τα παιδιά που γεννιούνται με την πάθηση αυτή συνήθως πεθαίνουν λίγα λεπτά ή κάποιες ώρες μετά τη γέννηση.
Callaghan O'Hare via Reuters

Μια γυναίκα από το Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα έχει μια εβδομάδα για να πάρει μια σκληρή επιλογή για το έμβρυο που κυοφορεί μιας και το κρανίο του δεν είναι σχηματισμένο πλήρως, κάτι που σημαίνει ότι δε θα καταφέρει να επιβιώσει όταν γεννηθεί.

Πρόκειται για την Νάνσι Ντέιβις, που είναι ήδη μητέρα ενός παιδιού, στην οποία οι δικαστές αρνήθηκαν την άμβλωση στην πολιτεία της Λουϊζιάνα αφού σύμφωνα με το νόμο αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται (παρά το γεγονός ότι το έμβρυο είχε διαγνωστεί με θανατηφόρα πάθηση), αναγκάστηκε να ταξιδέψει για την επέμβαση, αναφέρει το WAFB.

Η Ντέιβις είναι έγκυος 13 εβδομάδων στο δεύτερο παιδί της ωστόσο ανακάλυψε στον πρώτο υπέρηχο που έκανε πριν από τρεις εβδομάδες ότι το αγέννητο παιδί της πάσχει από ακρανία, μια ανίατη κατάσταση κατά την οποία το κρανίο του βρέφους δεν αναπτύσσεται στη μήτρα. Τα παιδιά που γεννιούνται με την πάθηση αυτή συνήθως πεθαίνουν λίγα λεπτά ή κάποιες ώρες μετά τη γέννηση.

Αλλά επειδή η εγκυμοσύνη δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της Ντέιβις και η ακρανία δεν συγκαταλέγεται στις προϋποθέσεις που θέτει το Υπουργείο Υγείας της Λουϊζιάνα για την άμβλωση, της αρνήθηκαν το δικαίωμα να διακόψει την εγκυμοσύνη της.

«Φάνηκε μία ανωμαλία στον υπέρηχο και παρατήρησαν ότι η κορυφή του κεφαλιού του μωρού έλειπε και το κρανίο δεν ήταν σχηματισμένο», δήλωσε η Ντέιβις.

Τώρα η Ντέιβις παλεύει για το αν θα πρέπει να κυοφορήσει το έμβρυο μέχρι τέλους ή να περάσει τα σύνορα της πολιτείας για άμβλωση στη Φλόριντα ή τη Βόρεια Καρολίνα.

«Είναι ένα μωρό που δεν είναι συμβατό με τη ζωή. Αυτά τα μωρά είτε γεννιούνται πεθαμένα είτε πεθαίνουν μερικά λεπτά αργότερα. Είναι δύσκολο να ξέρω κουβαλάω ένα μωρό για να το θάψω», συνέχισε.

Η Ντέιβις δήλωσε ότι η οικογένειά της θα την υποστηρίξει ανεξάρτητα από την απόφασή της, ενώ πήρε σκληρή θέση για τα δικαιώματα στο θέμα της άμβλωσης, είπε ότι οι νομοθέτες της Λουϊζιάνα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διευρύνουν τον κατάλογο των περιπτώσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις για άμβλωση.

«Θέλω απλώς να εξετάσουν τις ειδικές περιστάσεις όσον αφορά την άμβλωση, ιατρικά προβλήματα, όπως αυτό είναι ένα από αυτά που πρέπει να συμπεριληφθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η Ντέιβις δήλωσε επίσης ότι θα ήταν πρόθυμη να καταθέσει ενώπιον του πολιτειακού νομοθετικού σώματος για να υποστηρίξει περαιτέρω το θέμα.

Ο νέος νόμος, ο οποίος επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λουιζιάνα την περασμένη Παρασκευή, θέτει τις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν άμβλωση σε κίνδυνο να κατηγορηθούν για κακούργημα με ποινή φυλάκισης έως και μια δεκαετία και μέγιστο πρόστιμο 100.000 δολαρίων. Ο νόμος δεν προβλέπει εξαιρέσεις για τον βιασμό ή την αιμομιξία.

Δημοφιλή