Μάχη μεταξύ ξένων δυνάμεων και Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Καθώς χιλιάδες Αφγανοί και ξένοι υπήκοοι προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν την χώρα.
Αμερικανός πεζοναύτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Αμερικανός πεζοναύτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
US MARINES via via REUTERS

Σύμφωνα με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας, σήμερα το πρωί, Δυτικές δυνάμεις ασφαλείας και Αφγανοί φρουροί αντάλλαξαν πυρά στην βόρεια πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ, ενώ χιλιάδες Αφγανοί και ξένοι υπήκοοι προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν την χώρα.

Ενας Αφγανός φρουρός σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια της μάχης, στην οποία ενεπλάκησαν Αμερικανικές και Γερμανικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Γερμανικός στρατός, προσθέτοντας ότι ο νεκρός ήταν Ταλιμπάν.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει μετατραπεί σε σκηνικό χάους από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, στις 15 Αυγούστου και οι διεθνείς δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν τους πολίτες τους και ευάλωτους Αφγανούς από την χώρα.

Χθες, οι Ταλιμπάν εμπόδισαν το πλήθος να φτάσει στο αεροδρόμιο, μία μέρα μετά τον θάνατο επτά ατόμων στις πύλες του, καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Οι ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δεν έχουν ζητήσει παράταση της προθεσμίας, που λήγει στις 31 Αυγούστου, δήλωσε αξιωματούχος των Ταλιμπάν, μετά την δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ μπορεί να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην χώρα, για να εποπτεύσουν την ”σκληρή και επώδυνη” απομάκρυνση των πολιτών.

Δημοφιλή