Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό μαχητικό παραλίγο να συγκρουστεί με πολωνικό αεροσκάφος της Frontex

Ένα ρωσικό SU-35 πραγματοποίησε ”επιθετικούς και επικίνδυνους ελιγμούς” πλησιάζοντας το πολωνικό αεροσκάφος.
via Associated Press

Ένα πολωνικό αεροσκάφος της συνοριοφυλακής που εκτελούσε περιπολία για λογαριασμό της Frontex πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη Ρουμανία, απέφυγε οριακά να συγκρουστεί με ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος την Παρασκευή, ανακοίνωσαν η Ρουμανία και η Πολωνία.

Ένα ρωσικό SU-35 πραγματοποίησε ”επιθετικούς και επικίνδυνους ελιγμούς” πλησιάζοντας το πολωνικό αεροσκάφος χωρίς να τηρήσει ασφαλή απόσταση, με αποτέλεσμα να προκληθούν αναταράξεις, απώλεια ύψους και προσωρινή απώλεια του ελέγχου του αεροσκάφους από το πολωνικό πλήρωμα, έγραψε στο Twitter την Κυριακή η Άννα Μιχάλσκα, εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής.

″Το ρωσικό αεροσκάφος πέταξε ακριβώς μπροστά από το ρύγχος του πολωνικού αεροσκάφους, διασχίζοντας την τροχιά του σε επικίνδυνη απόσταση, η οποία εκτιμάται από το πλήρωμα σε περίπου πέντε μέτρα”, ανέφερε η Μιχάλσκα.

Μετά από τρεις προσεγγίσεις το ρωσικό αεροσκάφος πέταξε μακριά, πρόσθεσε η Μιχαλσκα. Το περιστατικό έλαβε χώρα σε διεθνή εναέριο χώρο.

Το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι η συμπεριφορά του ρωσικού αεροσκάφους ήταν εντελώς απαράδεκτη.

″Το περιστατικό αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της προκλητικής προσέγγισης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα”, ανέφερε το υπουργείο.

Δύο μαχητικά αεροσκάφη που ανήκουν στη ρουμανική πολεμική αεροπορία και δύο της ισπανικής πολεμικής αεροπορίας που προορίζονται για αποστολές της αεροπορικής αστυνομίας ειδοποιήθηκαν από το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Tορεχόν της Ισπανίας. Ενώ τα τέσσερα αεροσκάφη ήταν έτοιμα να επέμβουν ανά πάσα στιγμή, η επέμβασή τους αποδείχθηκε αχρείαστη, ανέφερε το υπουργείο.

″Μοιάζει με προγραμματισμένη πρόκληση από τη Ρωσία, το πλήρωμα ενήργησε υπεύθυνα και ευτυχώς δεν συνέβη τίποτα. Βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να τραβήξει τη διεθνή προσοχή με τέτοιες προκλήσεις”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μίλερ στην ιδιωτική τηλεόραση Polsat News την Κυριακή.

Δημοφιλή