"Μακάρι ο Θεός να μην είχε δημιουργήσει ποτέ τις γυναίκες". Λόγια απελπισίας μιας 19χρονης Αφγανής

"Καλύτερα να μην ζούσαμε" λέει η νεαρή που σε λίγους μήνες θα γινόταν η πρώτη γυναίκα στην οικογένεια που θα πήγαινε Πανεπιστήμιο. Τώρα ζει τον ίδιο εφιάλτη που έζησε η μητέρα της.

Η σύντομη δήλωση, με τρεμάμενη φωνή, μιας 19χρονης Αφγανής στο BBC, συμπυκνώνει την απελπισία, την οργή, την απογοήτευση που νιώθουν εκατομμύρια γυναίκες και κυρίως τα κορίτσια για τις πέρα από κάθε λογική και ανθρωπιά συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να ζήσουν-ή μάλλον να επιβιώσουν- υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Τα μεν νεαρά κορίτσια της χώρας που μέχρι πριν ενάμιση χρόνο, οπότε οι Αμερικανοί αποχώρησαν και οι Ταλιμπάν επανήλθαν εξουσία, είχαν μόνο ακούσει αφηγήσεις για το πώς ήταν η ζωή για τις γυναίκες πριν το 2001. Τώρα όμως τώρα καλούνται να ζήσουν και εκείνες στις ίδιες συνθήκες όπως οι μητέρες και οι γιαγιάδες τους.

Οι δε τελευταίες, μετά από 20 χρόνια ζωής όπου όλα έμοιαζαν πλέον δυνατά και μπορούσαν να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον για τις ίδιες, τις κόρες τους και τις εγγονές τους, έχουν εγκλωβιστεί ξανά στον ίδιο εφιάλτη όπως τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μαζί με τα κορίτσια τους.

Η 19χρονη που μιλάει στο BBC- χωρίς να δίνεται στη δημοσιότητα το όνομά της και με το πρόσωπό της καλυμμένο για ευνόητους λόγους- είναι ένα από τα χιλιάδες κορίτσια που ετοιμάζονταν να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο μέχρι που οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να απαγορεύσουν την πρόσβαση των κοριτσιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ήθελε μόλις λίγους μήνες για να γίνει η πρώτη γυναίκα στην οικογένειά της που θα φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο αλλά οι ελπίδες και τα όνειρα τόσο της ίδιας όσο και των γονιών της έγιναν κομμάτια.

Η απόγνωσή της αποτυπώνεται σε λίγες μόλις προτάσεις και τα λόγια της εκφράζουν τις σκέψεις εκατομμυρίων γυναικών στη χώρα.

″Μακάρι ο Θεός να μην είχε δημιουργήσει ποτέ τις γυναίκες εάν είναι να είμαστε τόσο άτυχες. Καλύτερα να μην ζούσαμε καθόλου. Μας φέρονται χειρότερα από ότι σε ζώα. Τα ζώα μπορούν να πάνε όπου θέλουν μόνα τους αλλά εμείς τα κορίτσια δεν έχουμε το δικαίωμα ούτε να βγούμε από την πόρτα του σπιτιού μας χωρίς συνοδεία”.

Σύμφωνα με το νέο, ακραίο, υπό διαμόρφωση καθεστώς στο Αφγανιστάν οι γυναίκες απαγορεύεται επίσης να εργάζονται για ΜΚΟ, έχουν χάσει τις δουλειές τους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και φυσικά έχουν απομακρυνθεί από όλα τα αξιώματα και τις θέσεις ευθύνης, εμποδίζεται η πρόσβασή τους και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απαγορεύεται να ταξιδεύουν χωρίς συνοδεία άρρενα συγγενή ή ακόμη και να εμφανιστούν μόνες σε εστιατόρια, σινεμά ή έστω υπαίθρια πάρκα.