Μακρόν: Μπορούμε να βρούμε μια νέα πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

«Οι βουλευτές πρέπει να μάθουν να κάνουν συμβιβασμούς», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στο διάγγελμά του.
Μια τηλεοπτική οθόνη σε ένα μπαρ δείχνει τον Γάλλο Πρόεδρο Eμανουέλ Μακρόν ενώ απευθύνεται στο έθνος, στο Καμπρέ της Γαλλίας, 22 Ιουνίου 2022. REUTERS/Pascal Rossignol
Μια τηλεοπτική οθόνη σε ένα μπαρ δείχνει τον Γάλλο Πρόεδρο Eμανουέλ Μακρόν ενώ απευθύνεται στο έθνος, στο Καμπρέ της Γαλλίας, 22 Ιουνίου 2022. REUTERS/Pascal Rossignol
Pascal Rossignol via Reuters

Όλοι οι ηγέτες κομμάτων στο γαλλικό κοινοβούλιο συμφωνούν στην ανάγκη να αποφευχθεί ένα πολιτικό αδιέξοδο, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι θα εργαστεί για να σχηματίσει πλειοψηφία στη βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Στα πρώτα σχόλιά του για τις εκλογές στις οποίες ο συνασπισμός του έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του, ο Μακρόν τόνισε επίσης ότι οι νέες συμφωνίες πρέπει να συναφθούν πέραν των κομματικών γραμμών και ότι οι υπεύθυνοι λήψης πολιτικών αποφάσεων πρέπει πλέον να μάθουν να κάνουν συμβιβασμούς.

«Με εκλέξατε τον Απρίλιο επί τη βάσει ενός ξεκάθαρου προγράμματος» δήλωσε ο Mακρόν ο οποίος αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις σημαντικές πολιτικές διαφορές που αναδείχθηκαν, ούτε όμως και το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της αποχής.

Ο Μακρόν είχε τον πλήρη έλεγχο του κοινοβουλίου κατά την πρώτη του θητεία από το 2017. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι που τον επανεξέλεξαν ως πρόεδρο τον Απρίλιο παρουσίασαν ένα μικτό κοινοβούλιο την Κυριακή, θυμωμένοι για τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

«Δεν μπορώ να αγνοήσω τα ρήγματα, τις βαθιές διαιρέσεις που διατρέχουν τη χώρα μας και αντικατοπτρίζονται στη σύνθεση της νέας (Εθνοσυνέλευσης)», είπε ο Μακρόν.

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μέσα στις επόμενες μέρες πόση ευθύνη και συνεργασία είναι διατεθειμένοι να δεχτούν οι διαφορετικοί σχηματισμοί στην Εθνοσυνέλευση».

Πρόσθεσε ότι, ενώ θα περάσει τις επόμενες δύο ημέρες σε μια σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εναπόκειται στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να πουν «πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν μέσω διαλόγου».