Ηλεκτροσόκ στη Γαλλία (και στη Ευρώπη) από την ιστορική νίκη της ακροδεξιάς της Λε Πεν

Από 8 σε 89 έδρες εκτινάχθηκε η δύναμη της Εθνικής Συμμαχίας στην Εθνοσυνέλευση. Για " δημοκρατικό σοκ" κάνουν λόγο γάλλοι πολιτικοί.
via Associated Press

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, προκαλεί διαδοχικά ”ηλεκτροσοκ” στη χώρα και στη Δύση. Πριν καν αρχίσει η καταμέτρηση, το πρώτο σοκ αφορούσε το ποσοστό αποχής που ξεπέρασε το 50%. Μετά ήρθε η είδηση της απώλειας της πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση για τον συνασπισμό του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, που οδηγεί τη χώρα σε πιθανό αδιέξοδο.

Και μετά, καθώς το τοπίο ξεκαθάριζε όλοι συνειδητοποίησαν πως μεγάλος νικητής δεν ήταν μόνο ο συνασπισμός του αριστερού Λικ Μελανσόν, που αναδείχθηκε σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά η Μαρίν Λε Πεν, της εθνικιστικής, λαϊκιστικής ακροδεξιάς.

Κατάφερε μια ιστορική νίκη, με το κόμμα της όχι μόνο να έρχεται τρίτο αλλά να πολλαπλασιάζει τον αριθμό των εδρών της από 8 σε 89 σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Από τότε που ανέλαβε το τιμόνι του κόμματος το 2011, η ηγέτης Λε Πεν προσπάθησε να απαλλάξει το Εθνικό Μέτωπο (RN) - που τώρα ονομάζεται Εθνική Συσπείρωση - από την αντισημιτική εικόνα που απέκτησε υπό την σχεδόν 40ετή ηγεσία του πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λε Πεν.

Εξασφαλίζοντας το 42% στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, η είχε ήδη εκμεταλλευτεί τη γενική απογοήτευση προς το πρόσωπο του Μακρόν και εντόπισε την οργή σε ολόκληρη τη χώρα για το αυξανόμενο κόστος ζωής και την παρακμή πολλών αγροτικών κοινοτήτων.

Την Κυριακή, πήγε ένα βήμα παραπέρα. Το κόμμα της θα κερδίσει μεταξύ 85-90 έδρες, από μόλις δύο το 2012 και οκτώ το 2017, γεγονός που θα μπορούσε να το κάνει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο (αφού το Nupes υπό τον Μελανσόν είναι συνασπισμός κομμάτων). Μάλιστα οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων την περασμένη εβδομάδα υπολόγισαν τις έδρες του RN σε 25 έως 50 έδρες.

«Πετύχαμε τους τρεις στόχους μας: αυτόν να κάνουμε τον Εμμανουέλ Μακρόν πρόεδρο μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας και αυτόν να συνεχίσουμε την πολιτική ανασύνθεση που είναι απαραίτητη για τη δημοκρατική ανανέωση», είπε στους δημοσιογράφους θριαμβικά η Λεπέν μετά την επανεκλογή της στη βόρεια Γαλλία, δίνοντας παράλληλα υπόσχεση να ασκήσει μια σοβαρή αντιπολίτευση.

Επιτεύχθηκε όμως, όπως λέει, και ο τρίτο στόχος: «Του σχηματισμού μιας αποφασιστικής ομάδας αντιπολίτευσης ενάντια στους αποδομητές από πάνω (Μακρόν) και από κάτω (Μελανσόν)», πρόσθεσε αναφερόμενη στο συνδυασμό του γάλλου προέδρου και στην στην αριστερή συμμαχία, η οποία θα έπρεπε να γίνει το μεγαλύτερο μπλοκ της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, αλλά της οποίας το κύριο ακροαριστερό κόμμα, La France Insoumise, πρόκειται να κερδίσει λιγότερες έδρες από το RN.

Το αποτέλεσμα της Κυριακής σκότωσε το λεγόμενο «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» ψηφοφόρων όλων των στρωμάτων που είχαν συσπειρωθεί πίσω από έναν κυρίαρχο υποψήφιο για να αποτρέψουν την πρόοδο της ακροδεξιάς.

Δικαίωσε επίσης τη στρατηγική της λε Πενν για λίφτινγκ στην εικόνα του κόμματος, ενώ επίσης αρνήθηκε να ενώσει τις δυνάμεις της με τον εθνικιστής πολιτικός Ερίκ Ζεμούρ μετά την προεδρική ψηφοφορία.

Το κόμμα της Λεπέν θα βρίσκεται πίσω από την αριστερή πτέρυγα αλλά το RN θα έχει πλέον πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στο κοινοβούλιο. Θα μπορεί, για παράδειγμα, να υποβάλλει ψήφους δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, να στέλνει νομοσχέδια στα ανώτατα συνταγματικά δικαστήρια της Γαλλίας, να διευθύνει κοινοβουλευτικές επιτροπές και να έχει πολύ περισσότερο χρόνο ομιλίας στην Εθνοσυνέλευση.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δημοκρατικό σοκ εξαιτίας μιας πολύ ισχυρής διάρρηξης από το Rassemblement National», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Δημοφιλή