Κινδυνεύει από τις σέλφι το «πιο μοναχικό δέντρο» της Ταϊλάνδης

Ζει παρόλο που περιβάλλεται από αλμυρό νερό.
.
.
Facebook/Tourism Authority of Thailand/Trat

Το «πιο μοναχικό δέντρο» της Ταϊλάνδης που έχει ριζώσει σε μια βραχονησίδα με διάμετρο μόλις λίγων μέτρων, απειλείται να καταστραφεί καθώς χιλιάδες τουριστές θέλουν να βγάλουν μια selfie δίπλα του.

Το μικρό κομμάτι γης βρίσκεται ακριβώς έξω από την ανατολική ακτή της χώρας, στην επαρχία Τρατ. Το ακατοίκητο νησάκι φιλοξενεί ένα μοναχικό δέντρο ταμπάν (Xylocarpus rumphii) που ζει παρόλο που περιβάλλεται από αλμυρό νερό. Δυστυχώς όμως η δημοτικότητα του δέντρου μπορεί να γίνει ο θάνατος του.

Την Τρίτη, ο Διοικητικός Οργανισμός Koh Mak Tambon οδήγησε μια ομάδα Ταϊλανδών ρεπόρτερ στο Koh Khai Hua Roh προκειμένου να παρατηρήσει το πιο μοναχικό δέντρο της χώρας. Ήξεραν ότι οι φωτογραφίες του μοναχικού δέντρου που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσέλκυαν έναν αυξανόμενο αριθμό τουριστών στο νησί, αλλά δεν είχαν ιδέα πόση ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει.

Σύμφωνα με το The Nation, τόσο η νησίδα όσο και το δέντρο έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους τουρίστες. Αρκετά μικρά κλαδιά του δέντρου βρέθηκαν σπασμένα, οι ακάλυπτες ρίζες του δέντρου φάνηκαν να έχουν πατηθεί μέχρι το σημείο όπου το εξωτερικό κάλυμμα έχει αποκολληθεί και ο κορμός φαίνεται να γέρνει περισσότερο από ό,τι πριν από μερικά χρόνια.

Το νησάκι Koh Khai Hua Roh είναι τόσο μικροσκοπικό που μπορεί να φιλοξενήσει μόνο πέντε άτομα τη φορά, αλλά οι τοπικές αρχές παραδέχονται ότι μερικές φορές τουρίστες που εθίζονται στις selfie συρρέουν εκεί σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς, με μερικούς να σκαρφαλώνουν ακόμη και στο εύθραυστο δέντρο.

.
.
The Nation Thailand

Ο Διοικητικός Οργανισμός Koh Mak Tambon σχεδιάζει να ξεκινήσει μια εκπαιδευτική εκστρατεία για να διδάξει τους ανθρώπους να διατηρούν εμβληματικά ορόσημα όπως τα πιο μοναχικά δέντρα της Ταϊλάνδης. Σχεδιάζει επίσης να λάβει πιο δραστικά μέτρα, όπως τον περιορισμό του αριθμού των τουριστών που επιτρέπεται να επισκέπτονται το νησάκι και να καταστήσει το νησάκι προσβάσιμο μόνο σε ορισμένες εποχές.

Ένα είναι σίγουρο, ότι το μοναχικό δέντρο της νησίδας Koh Khai Hua Roh ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση πριν γίνει διάσημο στο Instagram.