Πότε και γιατί κατέβηκαν τα κοτόπουλα από τα δέντρα

Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα για τα άλλοτε πουλιά της ζούγκλας.
Alexandre Morin-Laprise via Getty Images

Τα κοτόπουλα δελεάστηκαν για να κατέβουν από τα δέντρα και να εξημερωθούν από το ρύζι, σύμφωνα με νέα αποκαλυπτική έρευνα.

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στον κόσμο σήμερα. Ωστόσο, ερευνητές από τα Πανεπιστήμιο του Εξετερ, της Οξφόρδης και του Κάρντιφ λένε στη νέα μελέτη ότι τα συγκεκριμένα πουλιά είναι στην πραγματικότητα μια σχετικά νέα προσθήκη στις φάρμες μας.

Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι τα κοτόπουλα εκτρέφονταν για το τραπέζι μας πριν από 10.000 χρόνια, αλλά η νέα έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antiquity, υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι δεν είχαν στενή σχέση με τα κοτόπουλα μέχρι περίπου το 1.500 π.Χ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χρονολόγηση με άνθρακα για να καθορίσουν την ηλικία μερικών εκ των πρώτων πουλερικών που βρέθηκαν στη δυτική Ευρασία και τη βορειοδυτική Αφρική. Τα περισσότερα από τα οστά ήταν πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι πιστεύαν έως τώρα.

«Είναι η πρώτη φορά που η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα χρησιμοποιείται σε αυτή την κλίμακα για να προσδιοριστεί η σημασία των κοτόπουλων στις πρώιμες κοινωνίες» σημείωσε η δρ. Τζούλια Μπεστ, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Τα κοτόπουλα, που προέρχονται από τις τροπικές ζούγκλες της νοτιοανατολικής Ασίας, έφτασαν στην Ευρώπη μόλις το 800 π.Χ. Στη συνέχεια, αφού εξαπλώθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου, χρειάστηκαν σχεδόν 1.000 χρόνια παραπάνω για να εγκατασταθούν στα ψυχρότερα κλίματα της Σκωτίας, της Ιρλανδίας, της Σκανδιναβίας και της Ισλανδίας.

Οι ειδικοί επανεκτίμησαν υπολείμματα κοτόπουλων που βρέθηκαν σε περισσότερα από 600 σημεία σε 89 χώρες.

Οι ερευνητές λένε ότι οι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με τα αυτά πουλιά της ζούγκλας, τα οποία ζούσαν κανονικά ψηλά σε δέντρα, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας ρυζιού. Οι αρχαίοι πρόγονοι των οικόσιτων κοτόπουλων δελεάστηκαν από το ρύζι και έτσι κατέβηκαν από τα δέντρα.

Μόλις εξημερώθηκαν, τα κοτόπουλα μεταφέρθηκαν πρώτα σε όλη την Ασία και στη συνέχεια σε όλη τη Μεσόγειο κατά μήκος των διαδρομών που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι Ελληνες, οι Ετρούσκοι και οι Φοίνικες θαλάσσιοι έμποροι.

Ο καθηγητής Γκρέγκερ Λάρσον, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Αυτή η ολοκληρωμένη επαναξιολόγηση των κοτόπουλων καταδεικνύει καταρχάς πόσο λανθασμένη ήταν η κατανόησή μας για τον χρόνο και τον τόπο της εξημέρωσής τους. Και το ακόμη πιο συναρπαστικό, δείχνουμε πώς η άφιξη της καλλιέργειας ξηρού ρυζιού λειτούργησε ως καταλύτης τόσο για τη διαδικασία εξημέρωσης του κοτόπουλου όσο και για την παγκόσμια διασπορά του».

Προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι τα κοτόπουλα δεν εξημερώθηκαν αρχικά για φαγητό, αλλά ως εξωτικά πτηνά. Αλλες μελέτες έχουν βρει ότι τα κοτόπουλα φαινόταν να είναι σεβαστά στην κοινωνία της εποχής του σιδήρου, για παράδειγμα, και συχνά θάβονταν ολόκληρα χωρίς να σφαγιαστούν, με τα κλωσσόπουλά τους ή μερικές φορές ακόμη και με τους ανθρώπους που τα είχαν στην ιδιοκτησία τους. Τα κοτόπουλα και τα αυγά τους άρχισαν να διαδίδονται ως τρόφιμα κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

(με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή