Η χώρα που ανακηρύχθηκε ως η «καλύτερη» για κολύμπι στην Ευρώπη δεν έχει θάλασσα

Ξεπέρασε και την Ελλάδα, που βρίσκεται στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης.
Alexander Spatari via Getty Images

Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης της Ευρώπης έχει βελτιωθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες και μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 85% των περιοχών κολύμβησής της Γηραιάς Ηπείρου κατατάσσονται πλέον ως «εξαιρετικές».

Η ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης συμπεριέλαβε σχεδόν 22.000 σημεία κολύμβησης στην ενδοχώρα και τις παράκτιες περιοχές των κρατών μελών της ΕΕ, μαζί με την Αλβανία και την Ελβετία για το 2021. Το Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας αποχωρήσει από την ΕΕ, απουσίαζε από την έκθεση για πρώτη φορά.

Μια χώρα-έκπληξη -η Αυστρία- γνωστή για τις πολλές όμορφες λίμνες της, βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με το 97,7% των νερών της να χαρακτηρίζονται ως άριστα.

Ακριβώς πίσω της στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα βρίσκονται τέσσερις μεσογειακοί καλοκαιρινοί προορισμοί: η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κροατία και η Κύπρος.

Η Δανία και η Γερμανία είναι οι άλλες χώρες όπου τουλάχιστον 9 από τις 10 περιοχές κολύμβησης έλαβαν κορυφαία βαθμολογία.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στο Νο.10, με 88,5%, ενώ η Ιταλία (87,9%) και η Ισπανία (87,4%) βρίσκονται στη 12η και 13η θέση αντίστοιχα.

Η Γαλλία, αν και τουριστικό hotspot, ακολουθεί πιο κάτω στην κατάταξη, με 75,7%, ενώ η Πολωνία κατέλαβε τη χαμηλότερη θέση με μόλις 44,5% - με μικρή απόσταση από τη Σλοβακία (50%) και την Ουγγαρία (60,2%).

Η αξιολόγηση συντάχθηκε από τον ΕΟΠ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τοπικές και εθνικές αρχές έλαβαν δείγματα νερού κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου και ανέλυσαν τους τύπους βακτηρίων που υποδηλώνουν ρύπανση από τα λύματα και την κτηνοτροφία.

Στη συνέχεια τα νερά κρίθηκαν «άριστα», «καλά», «επαρκή» ή «ανεπαρκή», σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κολύμπι σε ύδατα που κατατάσσονται ως «ανεπαρκή» μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια - εάν ένας λουόμενος καταπιεί νερό, μπορεί να εμφανίσει πόνους στο στομάχι ή διάρροια.

Η Γαλλία είχε συνολικά 99 σημεία κολύμβησης που βαθμολογήθηκαν ως «ανεπαρκή», πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν την ερχόμενη κολυμβητική περίοδο, λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης και την εξάλειψη των κινδύνων για την υγεία.

Τα σημεία που έχουν χαρακτηριστεί «ανεπαρκή» για πέντε συνεχόμενα χρόνια πρέπει να κλείσουν οριστικά - αυτό συνέβη με 31 σημεία κολύμβησης στην Ιταλία, οκτώ στη Γαλλία και δύο στην Ολλανδία.

Οι χώρες με τα καθαρότερα νερά κολύμβησης στην Ευρώπη

1. Αυστρία (97,7%)
2. Μάλτα (96,6%)
3. Ελλάδα (95,8%)
4. Κροατία (95,7%)
5. Κύπρος (93,3%)
6. Δανία (91,9%)
7. Γερμανία (90,4%)
8. Βουλγαρία (89,8%)
9. Λιθουανία (89,2%)
10. Πορτογαλία (88,5%)

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή