Μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Την Παρασκευή η ψήφιση

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην ολομέλεια η συζήτηση.
.
.
Eurokinissi

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα μη κερδοσκοπικά/μη κρατικά πανεπιστήμια: Λόγω του μεγάλου αριθμού των βουλευτών, που εγγράφησαν στον κατάλογο των ομιλητών, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ, ενώ πριν την ψηφοφορία αναμένεται να λάβουν το λόγο ο πρωθυπουργός και αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι χθες, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης. Χθες, εξάλλου, αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής και επί των άρθρων που αφορούν στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και το ΚΚΕ.

Σήμερα που η κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη, στην αντιπολίτευση εξακολουθούν να υποδύονται τους επαναστάτες, ενώ στην πραγματικότητα συμπεριφέρονται ως στρουθοκάμηλοι που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα, είπε στην τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια ο βουλευτής της ΝΔ, Μ. Χαρακόπουλος. «Είναι οξύμωρο η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει αρχηγό που σπούδασε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής και στην Ελλάδα να αρνείται τη σύσταση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ το οποίο εν μία νυκτί άλλαξε θέση υποκύπτοντας στις σειρήνες του λαϊκισμού. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας» είπε ο κ. Χαρακόπουλος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευ. Αποστολάκης είπε ότι η χώρα, η κοινωνία, αλλά και η οικονομία μας «ωφελείται μόνο από το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο», το οποίο, ενισχυμένο, θα λειτουργεί ως πυλώνας της ελεύθερης διδασκαλίας και έρευνας και θα είναι εγγυητής της κοινωνικής κινητικότητας και της ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους τους πολίτες, που θα απολαμβάνουν το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στο δημόσιο αγαθό της παιδείας. «Μέσα από αυτό το δημόσιο πανεπιστήμιο κατάφερε η μικρή μας χώρα να σταθεί στα πόδια της στο παρελθόν και μέσα από αυτό θα το καταφέρει ξανά», είπε ο κ. Αποστολάκης.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και λέμε «Ναι» στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αλλά μετά από διάλογο και συνταγματική αναθεώρηση, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γ. Μουλκιώτης. Λέμε «Ναι» στην αποκέντρωση μη κρατικών πανεπιστημίων και θέσπιση κριτηρίων με κανόνες στην εισαγωγή σε αυτά. Αλλά λέμε «Όχι» στα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα από κερδοσκοπικά funds, τόνισε ο κ. Μουλκιώτης.

Για ένα «βήμα απολύτως στέρεο», που αγκαλιάζει το μέλλον χωρίς φόβο έκανε λόγο ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ φοιτητές και εκπαιδευτικοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις. Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε την πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή. «Το νομοσχέδιο είναι απολύτως συμβατό με το συνταγματικό κείμενο» τόνισε ο υπουργός Παιδείας απορρίπτοντας τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «εμείς διαλέγουμε να εμπιστευτούμε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων καθηγητών του συνταγματικού δικαίου και του διοικητικού δικαίου έχοντας αντλήσει πάρα πολλά στοιχεία που υπάρχουν σε αυτές τις γνωμοδοτήσεις» και σχολίασε τη στάση του κοινοβουλευτικού του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «είναι “χάρμα” να διαφωνείτε με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε ότι θα πούμε “ναι”, αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων, γνώριζε και τις συνταγματικές γνωμοδοτήσεις πάνω στις οποίες βασίζεται το νομοσχέδιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφο ούτε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. «Σήμερα έχουμε μια καταστρατήγηση του Συντάγματος εκ μέρους της κυβέρνησης. Μια κατάφωρη παραβίαση. Είμαστε σαφέστατα υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων» σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: «Το καθαρό μας “όχι” έχει να κάνει με το ότι εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων», είπε.

«Μόνο έκτρωμα μπορεί να χαρακτηριστεί ένα νομοσχέδιο που ολοκληρώνει τη μετατροπή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε αγορά, ανοίγοντας τον δρόμο για το τελικό βήμα: Την εισαγωγή διδάκτρων και στα προπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων» σχολίασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αυτή τη διασταλτική ερμηνεία του Συντάγματος η Ελληνική Λύση και κάθε σοβαρό κόμμα πρέπει να την πολεμήσει μέχρι εσχάτων. Δεν είναι λάστιχο το Σύνταγμα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν από κοινού πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι «εμείς θα καταψηφίσουμε ότι αξιολογούμε ότι προσκρούει στην προϋπόθεση της δωρεάν εκπαίδευσης».

Για την Παρασκευή η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ το σωματείο των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων (ΟΔΠΤΕ) έχει προκηρύξει στάση εργασίας για την Πέμπτη 7 Μαρτίου και 24ωρη απεργία την Παρασκευή, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που είναι προγραμματισμένο για τις 12:00 στα Προπύλαια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Δημοφιλή