Μαθήματα ύπνου για να ξυπνάμε όχι μόνο ξεκούραστοι αλλά και όμορφοι

Απλούστατα, πλην όμως θαυματουργά.
CSA Images via Getty Images

Αφιερώνοντας στον βραδινό ύπνο τουλάχιστον επτά ώρες, ενισχύουμε τον οργανισμό μας. Ωστόσο, ο ύπνος σε λάθος θέση ή με ανθυγιεινό ύφασμα μαξιλαροθήκης, ίσως μας κάνει να φαινόμαστε περισσότερο κουρασμένοι.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά απλά βήματα, που ίσως βοηθήσουν να φαινόμαστε πιο φρέσκοι όταν ξυπνάμε. Συζητώντας με ειδικούς γιατρούς και συμβούλους ομορφιάς, μάθαμε τους κανόνες-κλειδιά, που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε έναν θαυμάσιο ύπνο, κατορθώνοντας ταυτόχρονα, να προστατέψουμε το προσωπό μας από ρυτίδες.

Προσπαθούμε να κοιμόμαστε ανάσκελα

«Ο ύπνος ανάσκελα αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη στάση σώματος, σε ό,τι αφορά τη μείωση των ρυτίδων», σύμφωνα με το δερματολόγο Μάικλ Τζέικομπς, κλινικό αναπληρωτή καθηγητή Δερματολογίας στο Weill Cornell Medical College.

«Όταν κοιμάστε στο πλάι, το δέρμα μας ζαρώνει, ενώ ασκείται πίεση μόνο στη μία πλευρά του προσώπου, η οποία προκαλεί τη δημιουργία ρυτίδων. Αντίθετα, ο ύπνος ανάσκελα καταπολεμά τις ανεπιθύμητες γραμμές στο δέρμα μας».

«Αν πετάξουμε ένα σεντόνι στο κρεβάτι μας, ακατάστατα, σαν κουβάρι, την επόμενη ημέρα, θα το βρούμε τσαλακωμένο. Aν όμως το τεντώναμε, θα παρέμενε ολόφρεσκο, χωρίς ζάρες. Το δέρμα μας δρα με τον ίδιο τρόπο. Ακριβώς όπως φοράμε καπέλο και αντηλιακό κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να προστατευτούμε από τις βλαβερές ακτίνες UV, έτσι και τη νύχτα υπάρχουν λύσεις προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα προκαλέσουμε ζημιά στο προσωπό μας» συνιστά η Τζόη Ταβερνίς, ιατρική αισθητικός και ιδρύτρια της JTAV Clinical Skincare.

Οι μεταξωτές μαξιλαροθήκες μπορούν να λειτουργήσουν καταπραϋντικά για το δέρμα μας

Ίσως έχουμε διαβάσει ή ακούσει για τα οφέλη του σωστού τύπου μαξιλαροθήκης. Οι ειδικοί, διαπιστώνουν ότι υπάρχει λογική πίσω από τους ισχυρισμούς.

«Οι μεταξωτές μαξιλαροθήκες είναι καλύτερες για το δέρμα μας. Καθώς προκύπτει λιγότερη τριβή μεταξύ του δέρματός και του μαξιλαριού, περιορίζεται η αρνητική επίδραση της τριβής αυτής στο δέρμα μας», επισημαίνει ο Τζέηκομπς.

An organic 22-momme silk pillowcase and matching eye mask.

The Best Silk Pillowcases

Επιπλέον, δεν ξεχνάμε τη μάσκα ύπνου. Η χρήση μεταξωτής μάσκας ματιών θα ελαττώσει σημαντικά τον σχηματισμό ρυτίδων, προστατεύοντας το πιο ευαίσθητο σημείο του προσώπου μας, την περιοχή γύρω από τα μάτια».

Ποιο είναι το μυστικό που κρύβει το μετάξι

Καθώς το μετάξι είναι πιο απαλό από το βαμβάκι, δεν τραβάει το δέρμα, ενόσω συστρεφόμαστε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επιπλέον, το μετάξι απορροφά λιγότερη υγρασία από το βαμβάκι, επομένως δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος να απορροφήσει την ενυδάτωση από τα προϊόντα νυκτός που επιλέγουμε», εξηγεί η Ταβερνίς.

Ταυτόχρονα, προκειμένου να διατηρήσουμε το πρόσωπό μας ακόμα πιο φρέσκο, ανεξάρτητα από τον τύπο μαξιλαροθήκης που χρησιμοποιούμε, οφείλουμε να την πλένουμε τακτικά, ώστε να αποτρέψουμε την εξάπλωση βακτηρίων, που ενδέχεται να πυροδοτήσουν ακμή.

Από μόνος του, ο επαρκής ύπνος, προσφέρει στο δέρμα μας πολλαπλά οφέλη

Είναι σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στο πρόγραμμα ύπνου μας. Το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς που υφίσταται το δέρμα μας από το εξωτερικό περιβάλλον, προκύπτει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έκθεση στη ρύπανση και την υπεριώδη ακτινοβολία επιτείνει την απώλεια κολλαγόνου και το σχηματισμό ρυτίδων.

«Ας αξιοποιήσουμε τη νύχτα ως μια ευκαιρία για την ανάπλαση του δέρματος, χρησιμοποιώντας προϊόντα όπως η ρετινόλη, η οποία υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου, και δίνοντας βάση στην επαρκή ανάπαυση για την καταπολέμηση της καθημερινής φθοράς», παροτρύνει η δερματολόγος Κόρτνεϊ Ρούμπιν.

Neutrogena Rapid Wrinkle Repair retinol moisturizer

The Best Retinol Creams, According To A Dermatologist

«Όταν κοιμάστε, το δέρμα εκκινεί διαδικασίες προκειμένου να αναζωογονηθεί, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και αναδομώντας το κολλαγόνο. Στην περίπτωση ανεπαρκούς ύπνου, το σώμα παράγει ορμόνες απόκρισης στο στρες, οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη γήρανση και την πιο αργή επούλωση των πληγών. Τέλος, η έλλειψη ύπνου αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα που επιδεινώνει τις δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα, την ψωρίαση και τη δερματίτιδα», προειδοποιεί ο δερματολόγος Αράς Ακαβάν.

Το συμπέρασμα

Επιλέγουμε μια φρέσκια, καθαρή μαξιλαροθήκη, κατά προτίμηση μεταξωτή, ξαπλώνουμε ανάσκελα και απολαμβάνουμε όνειρα γλυκά, από εκείνα που κάνουν το δέρμα μας να φαίνεται «σαν καινούργιο».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ