Με κίνδυνο εξαφάνισης απειλούνται τα φαλλικά φυτά της Καμπότζης

Ενώ η φαλλική εμφάνιση του φυτού είναι «διασκεδαστική», η συλλογή τους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους.
.
.
Facebook

Η κυβέρνηση της Καμπότζης ζήτησε πρόσφατα από τους πολίτες να σταματήσουν να μαζεύουν ένα σπάνιο σαρκοφάγο φυτό που, όταν το δούμε από μια συγκεκριμένη γωνία, μοιάζει πολύ με τα ανθρώπινα ανδρικά γεννητικά όργανα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Καμπότζης μοιράστηκε στο Facebook φωτογραφίες με τρεις γυναίκες να κόβουν λουλούδια και να ποζάρουν μαζί τους και οι αξιωματούχοι του υπουργείου ζήτησαν από τους πολίτες να αφήσουν ήσυχα τα σπάνια φυτά, ανέφερε ο καμποτζιανός ειδησεογραφικός ιστότοπος των Khmer Times.

«Αυτό που κάνουν είναι λάθος και παρακαλώ μην το ξανακάνετε στο μέλλον!». Το υπουργείο Περιβάλλοντος έγραψε στις 11 Μαΐου στην ανάρτηση στο Facebook. «Ευχαριστούμε που αγαπάτε τους φυσικούς πόρους, αλλά μην κόβετε τα λουλούδια με αποτέλεσμα να πάνε υπάρχει κίνδυνος εξαφάνισης».

Ορισμένοι ιστότοποι ειδήσεων ανέφεραν ότι αυτό το φυτό είναι το Nepenthes holdenii, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα στενά συγγενικό είδος του Nepenthes bokorensis, είπε ο Τζέρεμι Χολντεν, ένας ανεξάρτητος φωτογράφος άγριας ζωής που ανακάλυψε πρώτος τον Nepenthes Holdenii και ο Φρανσουά Μέι, ένας εικονογράφος βοτάνων που περιέγραψε και τα δύο είδη ξεχωριστά είπε στο Live Science.

Το N. holdenii και το N. bokorensis είναι παρόμοια στην εμφάνιση και εμφανίζονται και τα δύο μόνο σε κοντινές οροσειρές, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τη σύγχυση. Ωστόσο, το N. holdenii είναι το σπανιότερο από τα δύο είδη και μόνο λίγοι ερευνητές γνωρίζουν πού να το βρουν.

.
.
Jeremy Holden

«Το φυτό [N. holdenii] αναπτύσσεται σε μερικές μυστικές τοποθεσίες στα Όρη Κάρδαμο», της νοτιοδυτικής Καμπότζης, είπε ο Χόλντεν. «Το Bokorensis εμφανίζεται στην πολύ πιο προσιτή περιοχή Πχομ Μποκόρ».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση εκδίδει προειδοποίηση κατά του ξεριζώματος των φαλλικών και φωτογενών φυτών. Αξιωματούχοι του υπουργείου ζήτησαν από τους τουρίστες να μην επιλέγουν τα N. bokorensis και το N. holdenii σε δήλωσή τους τον Ιούλιο του 2021, επειδή κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει τα φυτά σε εξαφάνιση.

Η Μέι σημείωσε ότι ενώ η φαλλική εμφάνιση των φυτών είναι «διασκεδαστική», η συλλογή τους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους.

«Αν οι άνθρωποι ενδιαφέρονται, έστω και με αστείο τρόπο, να ποζάρουν, να κάνουν selfies με τα φυτά, είναι εντάξει», είπε. «Απλώς μην τα μαζεύετε και μη μαδάτε το φυτό, γιατί αυτό χρειάζεται αυτές τις «στάμνες» για να τραφεί».

Δημοφιλή