ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/06/2018 07:41 EEST

Με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης. Όλα όσα θα κρίνουν τις διαπραγματεύσεις

Bloomberg via Getty Images

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να λάβει την τελική της μορφή η συνολική συμφωνία αναφορικά με το χρέος, αλλά και το πλαίσιο της εποπτείας με βάση την οποία θα κινηθεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Οι τεχνοκράτες των θεσμών βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» στο κείμενο της συμφωνίας, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν επιστάμενα την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να μην υπάρξουν εμπλοκές κατά τη διάρκεια του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΔΝΤ επιχειρούν να συντάξουν το κείμενο της συμφωνίας έτσι ώστε όλες οι πλευρές να είναι και ευχαριστημένες, αλλά και καλυμμένες σε σχέση με τα επόμενα βήματα. Με δεδομένο ότι το Βερολίνο κατάφερε να επιβάλει τη γνώμη του και για το μέγεθος που θα έχει η διευθέτηση του χρέους, αλλά και με το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, το ΔΝΤ επιθυμεί η διατύπωση της συμφωνίας να είναι τέτοια ώστε τυπικά να καλύπτει τις απαιτήσεις του. 

Στο μέτωπο των συμφωνηθέντων οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην εξόφληση του μεγαλύτερου μέρους του δανείου που έχει δώσει το ΔΝΤ. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το σχήμα της μεταμνημονιακής εποπτείας καθώς οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την παραμονή του ως τεχνικού συμβούλου.

Ταυτόχρονα η διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για τα επιπλέον χρόνια επιμήκυνσης μέρους των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης κατέληξε σε συμβιβασμό, καθώς μεταξύ των 15 χρόνων που ζητούσε το Ταμείο και των τριών στα οποία επέμενε το Βερολίνο, οι δύο πλευρές κατέληξαν στα 7 έως 8 χρόνια. Παράλληλα αναμένεται να επιστραφούν τα κέρδη από τα τα Anfas και SMPs τα οποία έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης.

Τελική συμφωνία

Γεμάτοι ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση ότι η ελληνική υπόθεση φτάνει στο τέλος της εμφανίζονται όλες οι πλευρές. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το Eurogroup της Πέμπτης θα είναι αυτό που θα επικυρώσει την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και θα ανοίξει το δρόμο της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Έστω και αν λεπτομέρειες μείνουν προς ολοκλήρωση το επόμενο διάστημα οι αξιωματούχοι των θεσμών εκτιμούν ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν σε συνολική συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι ακόμα και η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σε συνολική λύση για την Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Βρυξελλών, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τη λήψη των αποφάσεων.

Όπως είπε είναι πεπεισμένος ότι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα λάβει μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα και αυτή  θα αφορά το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και το ύψος της τελικής εκταμίευσης των δανείων, τη ρύθμιση του χρέους και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι περίπου τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί. O ίδιος σημείωσε ότι η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να είναι θετική και έτοιμη πριν από το Euroworking Group, το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη 21 Ιουνίου, το πρωί, στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup.

O αξιωματούχος τόνισε ότι η συνολική λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη για τις αγορές, για τους δανειστές που θέλουν διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για την Ελλάδα και τους πολίτες της.