ΜΗ17: Ενοχοι για ανθρωποκτονία τρεις από τους τέσσερις υπόπτους για την κατάρριψη της πτήσης

Η πτήση της Malyasia Airlines καταρρίφθηκε από ρωσικής κατασκευής πύραυλο, αποφάνθηκε το δικαστήριο.
|
Τα συντρίμμια της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines, συναρμολογημένα σε υπόστεγο αεροδρομίου της Ολλανδίας.
Τα συντρίμμια της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines, συναρμολογημένα σε υπόστεγο αεροδρομίου της Ολλανδίας.
Pool via Getty Images

Ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε για ανθρωποκτονία τρεις υπόπτους, σε ισόβια κάθειρξη, για τον ρόλο τους στην κατάρριψη της επιβατικής πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014 και αθώωσε έναν.

Το δικαστήριο επίσης διέταξε τους καταδικασθέντες να πληρώσουν πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων.

Οι καταδικασθέντες, δύο Ρώσοι πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής ηγέτης, κρίθηκαν ένοχοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους και τον θάνατο και των 298 επιβαινόντων. Πρόκειται για τους Ρώσους Ιγκόρ Γκιρκίν, Σεργκέι Ντουμπίνσκι και τον Ουκρανό Λεοντίν Χαρτσένκο. Ο Ρώσος Ολεγκ Πουλάτοφ αθωώθηκε.

Οι ύποπτοι καταδικάστηκαν ερήμην καθώς κανείς δεν παρέστη στη δίκη και παραμένουν φυγόδικοι. Πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, η οποία δεν πρόκειται να τους εκδώσει. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχαν ασυλία καθώς δεν ήταν μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Η πτήση MH17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε το 2014 από έναν πύραυλο ρωσικής κατασκευής, ο οποίος εκτοξεύτηκε από ένα αγρόκτημα στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ολλανδικό δικαστήριο, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είχε σε γενικές γραμμές τον έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων στην περιοχή, όταν καταρρίφθηκε το αεροσκάφος.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι η MH17 καταρρίφθηκε από την εκτόξευση ενός πυραύλου BUK από ένα αγρόκτημα κοντά στο Περβομάισκ, σκοτώνοντας 283 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος», δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Χέντρικ Στένχαϊς.

«Από τα μέσα Μαΐου 2014 η Ρωσία είχε σε γενικές γραμμές τον έλεγχο πάνω από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», δήλωσε ο Στένχαϊς αναφερόμενος στην περιοχή όπου καταρρίφθηκε η επιβατική πτήση στις 17 Ιουλίου 2014.

Ο Ζελένσκι χαιρετίζει τη δικαστική απόφαση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014, τονίζοντας ότι «αυτοί που διέταξαν την επίθεση» πρέπει τώρα να δικαστούν.

Δικαστήριο στη Χάγη ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του ότι η πτήση MH17 καταρρίφθηκε το 2014 από έναν πύραυλο ρωσικής κατασκευής που εκτοξεύτηκε από ένα αγρόκτημα στην ανατολική Ουκρανία και ότι η Ρωσία είχε τον γενικό έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων εκείνη την περίοδο.

Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που συνδέονται με την κατάρριψη του αεροσκάφους -δύο Ρώσοι πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής ηγέτης-, καταδικάστηκαν ερήμην για ανθρωποκτονία και τους επιβλήθηκαν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

«Η τιμωρία για όλες τις ρωσικές φρικαλεότητες -τόσο του παρόντος όσο και του παρελθόντος- θα είναι αναπόφευκτη», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Από την πλευρά του ο σύμβουλός του, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι «κάθε έγκλημα πολέμου που διαπράττεται από τους Ρώσους» θα διερευνηθεί και «θα οδηγηθεί σε ένα συμπέρασμα».

«Μπορεί να ειπωθεί ότι αυτό είναι το ισχυρότερο μήνυμα προς ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Ρωσίας, ότι κάθε έγκλημα πολέμου που διαπράττεται από τους Ρώσους θα τεκμηριώνεται, θα ερευνάται και θα καταλήγει σε ένα συμπέρασμα. Ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος θα χρειαστεί», τόνισε ο Ποντολιάκ στο Reuters.

Μόσχα: Πολιτική και σκανδαλώδης η απόφαση

Η Ρωσία κατήγγειλε μια «πολιτική» απόφαση μετά την ετυμηγορία του ολλανδικού δικαστηρίου που καταδίκασε τρεις άνδρες, δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και έναν Ουκρανό ηγέτη των αυτονομιστών, για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014.

«Η πορεία και το αποτέλεσμα της δικαστικής διαδικασίας δείχνουν ότι (η απόφαση) βασίζεται σε μια πολιτική εντολή», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως «καθ′ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο δεχόταν άνευ προηγουμένου πίεση από Ολλανδούς πολιτικούς, εισαγγελείς και μμε για να επιβάλει ένα αποτέλεσμα με πολιτικά κίνητρα».

«Η δίκη στην Ολλανδία είναι πιθανό να γίνει μια από τις πιο σκανδαλώδεις στην ιστορία των νομικών διαδικασιών», πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα