Μήπως είναι ώρα για αλλαγή καριέρας

Μάθε ποιες ερωτήσεις χρειάζεται να κάνεις στον εαυτό σου.
fotostorm via Getty Images

Σαράντα έξι τοις εκατό των εργαζομένων αναζητούν να αλλάξουν εργασία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ενας στους τέσσερις εργαζόμενους αναζητούν να αλλάξουν καριέρα μέσα στο 2023 κάνοντας κάτι εντελώς διαφορετικό.

Αυτά είναι τα δεδομένα από έρευνες που διεξήχθησαν την τελευταία περίοδο στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς. Και σίγουρα, η ελληνική πραγματικότητα δεν διαφέρει πολύ από αυτά τα ποσοστά. Μέσα από το ρόλο μου ως Career Coach, συναντώ και υποστηρίζω καθημερινά ανθρώπους με ένα τέτοιο ζητούμενο.

Πώς θα καταλάβεις ότι είναι καιρός για μια επαγγελματική αλλαγή;

Ξέρεις ότι η εργασία καταλαμβάνει τον μισό σου χρόνο μέσα στην ημέρα; Αν σε αυτό αφαιρέσεις τις ώρες που κοιμάσαι, τότε ίσως συνειδητοποιήσεις πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία και κάθε τομέα της ζωής σου.

Αν λοιπόν αντί να ξυπνάς χαρούμενος κάθε πρωί, πηγαίνεις στο γραφείο καταναγκαστικά καθώς και εάν αισθάνεσαι ότι:

  • η εργασία σου δεν σε γεμίζει
  • εργάζεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον με τοξικούς ανθρώπους
  • το άγχος σου έχει χτυπήσει κόκκινο και ότι
  • έχεις χάσει το κίνητρο και το νόημά σου

… τότε ίσως ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα και να σκεφτείς το επόμενό σου βήμα. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια ότι είναι καιρός για μια επαγγελματική αλλαγή.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι καιρός για αλλαγή καριέρας

  1. Όταν ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείσαι φθίνει ή / και δεν σου προσφέρει πια ικανοποιητικές αμοιβές

Η άνοδος της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, καθώς και η πανδημία έχουν επιφέρει τεράστιες αλλαγές σε ό,τι αφορά στα επαγγελματικά θέματα. Αποτέλεσμα; Πολλές εταιρίες αναδιοργανώνονται και πολλά επαγγέλματα δεν έχουν πλέον ζήτηση ή εξαφανίζονται. Αν είναι κάποια από αυτές η δική σου περίπτωση ή αν αισθάνεσαι ότι δεν αμείβεσαι επαρκώς με βάσει όσα προσφέρεις, τότε, ναι, ίσως είναι καιρός για αλλαγή. Έχεις τώρα μια ευκαιρία να αναβαθμίσεις το επαγγελματικό σου προφίλ, να στοχεύσεις επιτυχημένα και να διεκδικήσεις μια θέση ή ένα αντικείμενο πολύ ανώτερο και πιο ικανοποιητικό για εσένα.

  1. Όταν το “πρόβλημα” ξεκινά από εσένα

Το γεγονός ότι επέλεξες έναν εργοδότη ή μία συγκεκριμένη θέση εργασίας πριν από κάποια χρόνια, μπορεί σήμερα να μην σε γεμίζει και να μην σε αντιπροσωπεύει πια. Ίσως για παράδειγμα διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει κάποια προοπτική εξέλιξης, με αποτέλεσμα ο ρόλος σου πλέον να μην σε ικανοποιεί. Αν επομένως αισθάνεσαι ότι έχεις χάσει το νόημα στην εργασία σου, εάν πιστεύεις πως αδικείσαι εκεί που βρίσκεσαι τώρα, εάν δεν εξελίσσεσαι, τότε αυτά είναι επιπλέον σημάδια ότι είναι καιρός για αλλαγή.

  1. Όταν η εργασία επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμησή σου

Αν βρίσκεσαι σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον που σε κάνει να αμφιβάλλεις για τις ικανότητές σου αντί να νιώθεις ότι σε εκτιμούν και σε επιβραβεύουν, αυτό είναι μια ισχυρή απόδειξη ότι χρειάζεται να αποχωρήσεις. Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον επηρεάζει αρνητικά την σωματική και ψυχική σου υγεία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμένεις από επιλογή σε έναν τέτοιο χώρο. Μη ξεχνάς πως για να αποδώσει ένας εργαζόμενος χρειάζεται ενθάρρυνση και εμπιστοσύνη, όχι το αντίθετο.

4. Όταν έχεις χάσει το κίνητρό σου

Αν έχεις χάσει κάθε σου κίνητρο και ο μοναδικός λόγος που παραμένεις στην εργασία σου είναι ο μισθός, ίσως είναι η ώρα για να αναζητήσεις μια θέση εργασίας που εκτός από τον μισθό, θα σου προσφέρει προσωπική και επαγγελματική ικανοποίηση. Ακόμα κι αν αρκετοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν πως αυτό δεν είναι εύκολο, θέλω να σε διαβεβαιώσω πως υπάρχει.

Ως career και executive coach πιστεύω ακράδαντα πως μπορούμε και αξίζει να διεκδικήσουμε το συνδυασμό επαγγελματικής επιτυχίας, ισορροπίας και ικανοποίησης. Και συνεργάζομαι με πολλούς ανθρώπους που το έχουν ήδη πετύχει και το απολαμβάνουν.

Πρόσφατα ανέβασα το βίντεο από την παρουσίαση που σχετίζεται με την αλλαγή καριέρας στο κανάλι μου στο youtube. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ.