Μέρκελ: Δεν είχα τη δύναμη να επηρεάσω τον Πούτιν πριν την εισβολή στην Ουκρανία

«Για τον Πούτιν μετρά μόνο η δύναμη».
Mikhail Svetlov via Getty Images

Η Γερμανίδα πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι είχε επιδιώξει να συγκαλέσει ευρωπαϊκές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον χρόνο πριν την εισβολή του στην Ουκρανία, μα στο τέλος δεν είδε πιθανότητα/ δυνατότητα να επηρεάσει τον Πούτιν στο τέλος της θητείας της.

Η Μέρκελ είπε στο Spiegel, στο πλαίσιο συνέντευξης που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ότι η ίδια και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχεδίαζαν ένα ανεξάρτητο format συνομιλιών με τον Πούτιν εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2021- το τελευταίο της καλοκαίρι στην καγκελαρία. «Μα δεν είχα πλέον τη δύναμη να προχωρήσω επειδή, εν τέλει, όλοι ήξεραν: Αυτή φεύγει το φθινόπωρο» είπε χαρακτηριστικά.

Η Μέρκελ, που αποσύρθηκε από την πολιτική μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021 στη Γερμανία, παρέδωσε τα ηνία στον Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο τον Ιούνιο του 2021.

Αναφερόμενη στην αποχαιρετιστήρια επίσκεψή της στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2021, η Μέρκελ, που μιλά άπταιστα ρωσικά, είπε στο Spiegel πως «η αίσθηση ήταν ξεκάθαρη: “Με όρους power politics, τελείωσες”. Για τον Πούτιν μετρά μόνο η δύναμη».

Ωστόσο η πρώην καγκελάριος είπε σχετικά με την αποχώρησή της από την πολιτική πως ήταν καιρός για μια νέα προσέγγιση, λόγω της έλλειψης προόδου της κυβέρνησής της όχι μόνο στην Ουκρανία, μα επίσης ως προς τις συγκρούσεις σε Μολδαβία, Γεωργία, Συρία και Λιβύη.

Το Κρεμλίνο είπε την Πέμπτη πως το Κίεβο θα μπορούσε να «δώσει τέλος στην οδύνη» του πληθυσμού του αν δεχόταν τις «απαιτήσεις» της Ρωσίας, αλλά δεν είπε ποιες ήταν αυτές.

Η Μέρκελ είπε πως η στάση της ως προς την Ουκρανία στις συνομιλίες του Μινσκ είχαν κερδίσει χρόνο στο Κίεβο για να προετοιμαστεί καλύτερα απέναντι στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Σημειώνεται πως στο Μινσκ είχε επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης πυρός μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και κατά τη σύγκρουση στο Ντονμπάς, μα σημαντικά σημεία της δεν εφαρμόστηκαν.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα