Μετά θάνατον αθώωση για τον Κινέζο γιατρό που προειδοποίησε για τον κορονοϊό

Οι αρχές της πόλης Γουχάν εξέδωσαν και ανακοίνωση «επίσημης απολογίας» προς την οικογένειά του.
Associated Press

Ο Κινέζος γιατρός, ο οποίος κατηγορήθηκε για «διάδοση φημών», επειδή προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του για την εμφάνιση του Covid-19, απαλλάχθηκε και επίσημα από το ένταλμα σύλληψής του που του είχαν υποβάλλει οι κινεζικές αρχές.

Σύμφωνα με την επίσημη υπηρεσία ειδήσεων της Κίνας, η αστυνομία στην πόλη Γουχάν ανακάλεσε το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει για τον Δρ. Λι Γουενλιάνγκ και εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση «επίσημης απολογίας» προς την οικογένειά του.

Στην ίδια ανακοίνωση υποσχέθηκαν να «συνειδητοποιήσουν το λάθος τους και να βελτιώσουν τις μελλοντικές τους ενέργειες».

Ανέφεραν ότι έχουν εκδοθεί πειθαρχικές ποινές σε δύο αξιωματικούς «για τον αρχικό χειρισμό του θέματος» χωρίς να υπάρχουν, όμως, περαιτέρω λεπτομέρειες.

Με τον θάνατό του τον Φεβρουάριο από κορονοϊό, ο γιατρός έγινε το σύμβολο της οργής του κόσμου απέναντι στο κομμουνιστικό καθεστώς και στον έλεγχο που ασκεί στη διάδοση της πληροφορίας καθώς οι αρχές επιχειρούσαν να διασπείρουν ψέματα, αποκρύπτοντας την αληθινή έκταση μετάδοσης του ιού.

Μετά από την θανατηφόρα πορεία του ιού, η Γουχάν πλέον διανύει τη δεύτερη μέρα χωρίς κρούσματα.

Στις αρχές του Ιανουαρίου οι αρχές της κινεζικής πόλης Γουχάν προσπαθούσαν να ελέγξουν τη ροή της πληροφορίας σχετικά με τον νέο κορονοϊό- και όταν ο οφθαλμολόγος Λι Γουενλιάνγκ προσπάθησε να προειδοποιήσει συναδέλφους του για το ξέσπασμα, η αστυνομία του είπε να σταματήσει. Ο ίδιος ανέβασε την ιστορία του online από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν, έχοντας προσβληθεί από τον κορονοϊό.

(Με πληροφορίες από Guardian)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα