Μηταράκης από Έβρο: Η Τουρκία έφερε τους μετανάστες με τη βία στον Έβρο

οι ελληνικές αρχές, κινητοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν οι μετανάστες και μεταφέρθηκαν στο Φυλάκιο όπου δέχθηκαν ιατρική περίθαλψη
.
.
ΕΡΤ

«Οι τουρκικές αρχές έφεραν τους μετανάστες στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσαν να έρθουν προς την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ από τον Έβρο τόνισε, ότι από τις καταθέσεις των μεταναστών προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος λέγοντας πως «θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της».

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι, «όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκε μία ομάδα 38 μεταναστών, 35 Σύροι και 3 Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος. Κατά δήλωσή τους, για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου. Κρύφτηκαν για μία μέρα, μετά έστειλαν το στίγμα τους.

Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε στο Φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα, έγκυος μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, χαίρουν καλής υγείας».

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, το δεύτερο πολύ σημαντικό που προκύπτει από τις καταθέσεις των μεταναστών είναι πως «ήρθαν στην τουρκική όχθη του ποταμού, σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές αρχές.

Επισήμως, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, οι τουρκικές αρχές τους έφεραν στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσαν να έρθουν προς την Ελλάδα».

«Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι από τις καταθέσεις προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της» κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.