Μητσοτάκης από Ορεστιάδα: Τον φράχτη θα τον ολοκληρώσουμε, καμία έκπτωση στην εθνική ασφάλεια

«Λυπάμαι για το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που αντιπαλεύονται αυτό το έργο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε πολίτες της Ορεστιάδας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε πολίτες της Ορεστιάδας
Dimitris Papamitsos

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ήταν η Ορεστιάδα. Μιλώντας σε κατοίκους ο πρωθυπουργός τόνισε την προτεραιότητα που δίνει στην ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι «επέλεξα να δώσω μαζί σας τη μάχη και να είμαι υποψήφιος εδώ, στον Έβρο.»

Σημαντικό μέρος της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορούσε στην επέκταση του φράχτη του Έβρου, καθώς όπως τόνισε, «η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υβριδική απειλή που αντιμετώπισε η χώρα πριν από τρία χρόνια, όταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν στα ελληνικά εδάφη.

«Εκείνη τη δύσκολη στιγμή, εκείνο το Σαββατοκύριακο -αν θυμάμαι καλά ήταν Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας- πήραμε μια απόφαση: να προστατεύσουμε τα σύνορα της πατρίδας μας τα οποία ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το κάναμε αποτελεσματικά. Και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Εβρίτισσες και τους Εβρίτες που στάθηκαν δίπλα σε αυτή την προσπάθεια», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι «εσείς καταλαβαίνετε, πιστεύω, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, είτε αυτοί βρίσκονται στην Αθήνα, είτε αυτοί βρίσκονται στις Βρυξέλλες, πόσο σημαντικό είναι τελικά να μπορούμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Διότι η ασφάλεια είναι τελικά προϋπόθεση ανάπτυξης.»

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι «αυτό το έργο το οποίο ξεκινήσαμε, αυτό το τεχνητό εμπόδιο, τον φράχτη, θα τον ολοκληρώσουμε, σε όλο το μήκος του Έβρου. Και όπως έχω πει πολλές φορές, εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε ευρωπαϊκούς πόρους για να το χρηματοδοτήσουμε, θα το χρηματοδοτήσουμε με εθνικούς πόρους διότι αποτελεί εθνική αναγκαιότητα.»

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που αντιπαλεύονται αυτό το έργο και φτάνουν μέχρι του σημείου να καταθέτουν τροπολογίες και ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μην χρηματοδοτηθεί αυτό το τεχνητό ανάχωμα, ο φράχτης, από ευρωπαϊκούς πόρους. Για να το πω απλά, να μην πληρώσει το έργο η Ευρώπη, να το πληρώσετε όλοι εσείς, οι Έλληνες φορολογούμενοι. Αυτό μας ζητά ο κ. Παπαδημούλης, αυτό ζητά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα: «Θα συνεχίσει το έργο του φράχτη ή θα το σταματήσει; Θα ξηλώσει το φράχτη τον οποίον έχουμε ήδη φτιάξει, επιστρέφοντας σε μία λογική ανοιχτών συνόρων ή θα διαφυλάξει το κεκτημένο μιας ασφαλούς Ελλάδος που προστατεύει τα σύνορά της; Ενός ασφαλούς Έβρου;»

«Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας δεν είναι διατεθειμένη να κάνει καμία έκπτωση», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «όπως θωρακίσαμε τα σύνορά μας, όπως αποδείξαμε στην πράξη ότι και στη θάλασσα υπάρχουν σύνορα τα οποία μπορούμε να τα φυλάμε και να τα ελέγχουμε, έτσι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε μία ισχυρή Ελλάδα.»

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την ισόρροπη ανάπτυξη όλου του Έβρου
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την ισόρροπη ανάπτυξη όλου του Έβρου
Dimitris Papamitsos

«Δεσμεύομαι για ισόρροπη ανάπτυξη όλου του Έβρου»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση και μίλησε για τις προοπτικές που ανοίγονται για την ευρύτερη περιοχή και για την προσέλκυση επενδύσεων.

«Ξέρετε πολύ καλά εδώ, στον Έβρο, ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει επίκεντρο μεγάλου ενδιαφέροντος: επενδυτικού ενδιαφέροντος, γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος, ενεργειακού ενδιαφέροντος. Όμως δεν θα μιλήσω σήμερα πολύ για το τι γίνεται στην Αλεξανδρούπολη, αλλά θέλω να επαναλάβω ακόμα μια φορά, Δήμαρχε και φίλες και φίλοι, τη δέσμευσή μου η ανάπτυξη αυτή του Έβρου να είναι ισόρροπη και να αφορά όλο τον Έβρο, όχι μόνο το νότιο Έβρο», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης και εστίασε σε ένα έργο που μπορεί να αλλάξει όλη την περιοχή.

«Αυτό είναι η διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο. Είναι ένα έργο το οποίο θα μας στοιχίσει παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο, ένα έργο απαραίτητο όχι μόνο για να συνδέσουμε την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο με τους βόρειους γείτονές μας, αλλά ένα έργο απαραίτητο για να μπορέσει να σπάσει και η απομόνωση του βορείου Έβρου και να μπορεί να υπάρχει ουσιαστικά ένας προαστιακός σιδηρόδρομος, ο οποίος με ασφάλεια και με ταχύτητα θα συνδέει όλο τον Έβρο.Είναι ένα έργο το οποίο θα το κάνουμε πράξη.

Γνωρίζετε καλά ότι μετά την πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών που μας πλήγωσε, μας θύμωσε, μας εξόργισε όλους, έχουμε μία ακόμη πιο αυξημένη υποχρέωση να επενδύσουμε στα τρένα μας ώστε η χώρα να έχει ασφαλή και γρήγορα τρένα», εξήγησε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε την απόφαση του να ξεριζωθούν όλες οι εστίες αναχρονισμού, αναξιοκρατίας και «ωχαδερφισμού», που ακόμα κρατούν πίσω ένα μέρος της χώρας.

«Να συγκρίνουμε τετραετίες»

«Ξέρετε, ποτέ δεν κρύφτηκα και πάντα ανέλαβα το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί. Όπου χρειάστηκε ζήτησα συγγνώμη και δεσμεύτηκα ότι τα κακώς κείμενα θα διορθωθούν. Να συγκρίνουμε, λοιπόν, τετραετίες. Επειδή ο βασικός μας αντίπαλος είναι αυτός ο οποίος κυβέρνησε την Ελλάδα τέσσερα χρόνια πριν έρθουμε εμείς στα πράγματα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την αναφορά του στις εκλογές και θέτοντας το δίλημμα της κάλπης.

«Έχετε, λοιπόν, να συγκρίνετε μεταξύ μιας τετραετίας όπου Πρωθυπουργός ήταν ο κ. Τσίπρας, την τετραετία 2015-2019. Και μιας τετραετίας στην οποία Πρωθυπουργός ήμουν εγώ. Πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες, αντικειμενικά και ανεξαρτήτως εάν μας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, θα κάνουν μια δίκαιη αποτίμηση αν αυτά τα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα πήγε μπροστά ή αν πήγε πίσω. Αν πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα ή αν κινδυνεύουμε να ξανακυλήσουμε σ’ ένα παρελθόν το οποίο όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Σταθερότητα και πρόοδος, λοιπόν, ή περιπέτειες; Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα διλήμματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 21ης Μαΐου», εξήγησε ο πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε την πίστη του για νικηφόρο αποτέλεσμα .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πολίτες της περιοχής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πολίτες της περιοχής
Dimitris Papamitsos

«Δεν χρειαζόμαστε πολιτική αστάθεια στην πατρίδα»

«Το βλέμμα μου, η ενέργειά μου, η προσήλωσή μου είναι εστιασμένη σε μία κάλπη, σε μία ημερομηνία, σε μία εκλογή: και αυτή είναι η ημερομηνία της 21ης Μαΐου, όπου η Νέα Δημοκρατία θα είναι η μεγάλη νικήτρια», είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι όλα αυτά τα οποία πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν είναι δεδομένα. Διότι αυτοί οι οποίοι διεκδικούν τη διακυβέρνηση του τόπου έρχονται και μας λένε, «τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς». Μην το ξεχνάμε αυτό. «Θα είναι αλλιώς». Αναρωτιέμαι τι ακριβώς εννοούν.

Ένα είναι βέβαιο όμως: ότι θα αλλάξουν τις πολιτικές τις οποίες εμείς εφαρμόσαμε. Θα τις αλλάξουν σίγουρα στο προσφυγικό, μην έχετε καμία απολύτως αμφιβολία ότι η πολιτική της φύλαξης των συνόρων δεν πρόκειται να συνεχιστεί», εκτίμησε για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης ενώ μίλησε και για το σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας, τονίζοντας «ακούμε διάφορα για «προοδευτικές συμμαχίες», για συνεννοήσεις χωρίς να έχουν καν καταλήξει σε ποιο πρόσωπο θα πρέπει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.»

«Εμείς ερχόμαστε και λέμε: Νέα Δημοκρατία ισχυρή, Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη. Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη διότι σήμερα επιβάλλεται στη χώρα να υπάρχει σταθερότητα και δυνατότητα λήψης γρήγορων αποφάσεων», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «δεν χρειαζόμαστε πολιτική αστάθεια στην πατρίδα. Χρειαζόμαστε σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τον τόπο με ασφάλεια μπροστά και αυτό θα το έχουμε.»

Δημοφιλή