Μητσοτάκης: Χαμηλότερες τιμές σε 1.500 προϊόντα από αρχές Μαρτίου

Οριστική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του Μαρτίου.
Μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ήταν και η προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας
Μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ήταν και η προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας
Eurokinissi

Με την προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως εξήγησε θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η ενίσχυση της ασφάλειας εντός και εκτός συνόρων, αναβάθμιση του τομέα της Υγείας, θέματα δηλαδή που βρίσκονται στις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Μιλώντας για την ακρίβεια, αφού ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε ορισμένα είδη ο πληθωρισμός δείχνει να επιμένει, εστίασε στην εφαρμογή των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση των τιμών.

«Τα αποτελέσματα αυτών των νέων παρεμβάσεων θα φανούν σταδιακά, καθώς πρόκειται για μία βαθιά, διαρθρωτική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Τα πρώτα μηνύματα, όμως, είναι ενθαρρυντικά και προσδοκούμε οι αρχικές τιμές -το τονίζω- σε παραπάνω από 1.500 προϊόντα από τις αρχές Μαρτίου να είναι μειωμένες. Και προφανώς επί αυτών των αρχικών τιμών θα καθορίζονται και οι τελικές», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών. Αυτόν τον στόχο έχει και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το ποσοστό της οποίας θα αποφασισθεί οριστικά σε επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού, εντός του Μαρτίου, προκειμένου να ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Εντείνονται οι έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τους ελέγχους στην αγορά και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για πρακτικές αισχροκέρδειας υπενθυμίζοντας ότι «έχουν γίνει παραπάνω από 20.000 έλεγχοι και έχουμε εισπράξει πρόστιμα ύψους 12 εκατ. ευρώ» ενώ έδωσε έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στη διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση της μάστιγας των παράνομων ελληνοποιήσεων, ειδικά σε γάλα και φέτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι εντατικοί έλεγχοι θα εστιάζουν και σε λάδι, μέλι και οπωροκηπευτικά.

«Στις Βρυξέλλες έχουν ήδη κατατεθεί 19 ελληνικές προτάσεις βελτίωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τεχνικού χαρακτήρα, σημαντικές όμως, πολύ σημαντικές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας», είπε μεταξύ άλλων για την προσπάθεια στήριξης του αγροτικού κόσμου.

″Τολμηρή παρέμβαση τα απογευματινά χειρουργεία”

Επίσης μίλησε για την αναβάθμιση της Υγείας, τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων κάνοντας λόγο για μία τολμηρή παρέμβαση υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το μέτρο είχε θεσμοθετηθεί πριν από περίπου 20 χρόνια αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

«Ο Υπουργός θα παρουσιάσει και μια νέα δέσμη ενεργειών για κάλυψη κενών που ήδη υπάρχουν, περαιτέρω εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, κάτι το οποίο πάντα μας απασχολεί ιδιαίτερα, διεύρυνση της δυνατότητας τώρα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο. Και βέβαια, να σταθώ ιδιαίτερα στις προληπτικές εξετάσεις, στη διεύρυνσή τους», πρόσθεσε για τον τομέα της Υγείας.

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Δεν συνδέουμε συχνά τις Ένοπλες Δυνάμεις με την καινοτομία, αλλά έχει έρθει η ώρα να το κάνουμε. Νομίζω ότι πια συντονίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με τις απαιτήσεις των καιρών: την εφαρμογή της τεχνολογίας, τα θέματα της κυβερνοασφάλειας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ έκλεισε την τοποθέτηση του τονίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρά σε μέτρα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

″Αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών”

«Εδώ συζητούμε στρατηγικές κατευθύνσεις, αλλά το ξέρουμε πολύ καλά ότι αφού αποφασίσουμε ό,τι είναι να αποφασίσουμε και αφού ψηφίσουμε ό,τι είναι να ψηφίσουμε, ακολουθεί πολλή δουλειά εφαρμογής αυτών που έχουμε αποφασίσει», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε τονίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μια αφηρημένη, θεωρητική έννοια. Είναι μία απτή παρέμβαση που τελικά πρέπει να κάνει την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη και γι′ αυτό αγωνιζόμαστε κάθε μέρα.»

Δημοφιλή