Τέμπη: 12 μήνες από το βράδυ που πάγωσε ο χρόνος πολλά «γιατί» ζητούν απάντηση

Με την οργή των συγγενών να παραμένει άσβεστη, καθώς ο χρόνος κυλά χωρίς ουσιατικά βήματα κάποια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
Eurokinissi

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε από εκείνο το μοιραίο βράδυ, που ο χρόνος σταμάτησε για 57 οικογένειες. Για 57 ψυχές, που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, πληρώνοντας τα λάθη και τις παραλήψεις ενός κρατικού μηχανισμού που προσπαθεί τώρα να απονείμει Δικαιοσύνη.

Με την οργή των συγγενών να παραμένει άσβεστη, καθώς ο χρόνος κυλά χωρίς ουσιατικά βήματα και μια κοινωνία που βράζει ζητώντας Δικαιοσύνη, κάποια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Όπως γιατί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε ένα χρόνο μετά με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, “να ερευνηθεί και να απαντηθεί κάθε ισχυρισμός και καταγγελία συγγενών θυμάτων. Υπογραμμίζοντας μάλιστα στην επιστολή της ότι «οι ασκούντες το λειτούργημα του συνηγόρου της υποστήριξης της κατηγορίας ή της υπεράσπισης στην υπόθεση αυτή αλλά και το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας και όχι μόνο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ποτέ άλλοτε στη δικαστική μας ιστορία δεν επιτεύχθηκε κάτι ανάλογο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε αυτή η λειτουργία της δικαιοσύνης να είναι αυτονόητη και συνήθης και όχι εξαιρετική.

Γιατί η Εξεταστική αρνήθηκε να συμπεριλάβει στις εργασίες της τη δικογραφία του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, που εντόπιζε ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών Σπίρτζη και Καραμανλή και γιατί καθυστέρησε να καλέσει τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, για να αποκαλύψει από ποιον πήρε εντολή να μπαζώσει το σημείο της τραγωδίας και να καταστραφούν στοιχεία; Δίνοντας του το δικαίωμα της σιωπής καθώς κλήθηκε μετά την παραπομπή του στην δικαιοσύνη.

Γιατί πολλοί κρίσιμοι μάρτυρες δεν κλήθηκαν ποτέ να καταθέσουν και γιατί απαγορεύτηκε στην εξεταστική επιτροπή να συζητήσει το πόρισμα των πραγματογνωμόνων των οικογενειών των θυμάτων, που εντόπιζε σημαντικά στοιχεία για την πυρκαγιά στη μοιραία αμαξοστοιχία;

Ίσως την απάντηση σε όλα αυτά, δίνει η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την θλιβερή επέτειο.

«Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι».

Τι ζητούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι από ειδικό εφέτη ανακριτή

Την ώρα που οι καμπάνες σε όλη τη χώρα χτυπούσαν 57 φορές, όσες και οι ψυχές που χάθηκαν, οι εκπρόσωποι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, συναντήθηκαν με τον ειδικό εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών στο Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Βερβεσός, υπογράμμισε ότι ακόμη και μετά το δυστύχημα των Τεμπών, η χώρα μας δεν έχει θεσπίσει τους λεγόμενους εθνικούς κανόνες ασφαλείας στις μεταφορές που μας επιβάλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

“Επιλέξαμε σήμερα (σ.σ. χθες) να επισκεφθούμε τον ειδικό εφέτη ανακριτή και να του ενεχειρίσουμε ένα υπόμνημα γιατί παριστάμεθα ως υπεράσπιση κατηγορίας μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων στην υπόθεση αυτή και να πούμε τις απόψεις μας για την πορεία της κύριας ανάκρισης και να καταθέσουμε και μια τεχνική πραγματογνωμοσύνη που εκπονήσαμε με δικό μας πραγματογνώμονα για τα θέματα που ανέκυψαν με το δυστύχημα.

Ζητήσαμε να διερευνηθούν συγκεκριμένες οπτικές της τραγωδίας, κυρίως γιατί δεν έχουν ενσωματωθεί μέχρι σήμερα στην εθνική νομοθεσία οι κανόνες ασφαλείας που υποχρεούται η χώρα με Κοινοτική Οδηγία να είχε για το θέμα της ασφάλειας των συγκοινωνιών και των σιδηροδρόμων.

Αυτό δεν έχει γίνει ούτε μετά το δυστύχημα. Δεν βάλαμε μυαλό σαν χώρα και σαν Πολιτεία απ’ αυτό που συνέβη πριν ένα χρόνο και συνεχίζουμε να μην έχουμε θεσπίσει τους λεγόμενους εθνικούς κανόνες ασφαλείας που μας επιβάλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είμαστε δηλαδή αλά κάρτ ευρωπαϊκή χώρα.

Εκδηλώσαμε τους προβληματισμούς μας για την πρόσφατη παρέμβαση της Αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία θεωρούμε ότι ήταν και αδόκιμη και πιο πολύ επικοινωνιακού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα.

Ζητήσαμε εμείς να γίνει η έρευνα στους χρόνους που πρέπει και σύντομα, αλλά και ουσιαστικά. Καταγγείλαμε ευθέως τις παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος δεν φείδεται να δηλώνει ότι η δίκη θα γίνει τον τάδε χρόνο ή ότι η ανάκριση θα πάει άλλους δύο μήνες.

Όπως ο Άρειος Πάγος, καταδίκασε, κακώς κατ’ εμάς, την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οφείλει να καταδικάσει και τις παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης σε μια εκκρεμή υπόθεση, τόσο σοβαρή για τον Ελληνικό λαό”.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Θα λάμψει η αλήθεια

Ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση εκπέμπει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τα Τέμπη που διαμηνύουν πως “η αλήθεια γι’ αυτή την ανείπωτη τραγωδία θα λάμψει και καλούμε όλους τους Πολίτες αυτής της χώρας να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της”.

Παράλληλα επισημαίνουν πως η διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων ανήκει στη Βουλή. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν “οφείλουμε δε να επισημάνουμε ότι η έρευνα των τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων, όπως είναι ήδη γνωστό, και η ποινική δίωξη σε μία τέτοια περίπτωση δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Δικαστικής Εξουσίας αλλά της Βουλής.

Η ανάθεση της άνω αρμοδιότητας (έρευνας και ποινικής δίωξης πολιτικών προσώπων) στη Δικαστική Εξουσία προϋποθέτει αναγκαίως την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος”.

Κούγιας: Εγκληματικές παραλείψεις

Σε ανακοίνωσή του ως εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων ο Αλέξης Κούγιας αναφέρει ότι «εξαιτίας των εγκληματικών πράξεων και των εγκληματικών παραλείψεων πολιτικών, θεσμικών υπαλλήλων και επιχειρηματιών, έφυγαν από την ζωή όλα αυτά τα παιδιά, όλοι αυτοί οι γονείς, όλοι αυτοί οι αδελφοί, όλες αυτές οι αδελφές που δεν θα τους ξαναδούν και δεν θα τους αγκαλιάσουν ξανά οι συγγενείς τους».

«Μέχρι που θα τελειώσει αυτό το δικαστήριο στη Λάρισα, θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω τους δικαστές που θα ορισθούν να αποδώσουν δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν με παραδειγματικό τρόπο όλοι αυτοί που θα αποδειχθεί ότι είχαν την οιαδήποτε σχέση σ’ αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα».

Θα καθυστερήσει και πέραν του Ιουνίου η δίκη

Λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αποκάλυπτε, πως η ανάκριση θα πάρει παράταση, όπως πιθανότατα και η έναρξη της δίκης που είχε αρχικά υπολογιστεί για τον Ιούνιο, καθώς αναμένεται να σταλεί υλικό σε ειδικά εργαστήρια στον Καναδά και στην Αγγλία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στο One το βράδυ της Τρίτης δήλωσε «το καλοκαίρι ήρθε μια πληροφορία στο υπουργείο ότι οι ανακριτές δεν έχουν την δυνατότητα να ακούσουν τις συνομιλίες. Φέραμε τότε κατεπείγουσα ρύθμιση στη Βουλή» υποστηρίζοντας ότι «η ανάκριση διεξάγεται με υποδειγματικό τρόπο, είναι δύσκολη».

«Φαίνεται να οδηγείται προς το τέλος, αλλά η χθεσινή παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου λέει ότι δεν πρέπει να μείνει ερώτημα που τίθεται, ιδιαίτερα από τους συγγενείς των θυμάτων, μέσω των συνηγόρων τους.

Δεν πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση καμία πτυχή της υπόθεσης και χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση», είπε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι παραγγέλθηκε στους ανακριτές να ερευνήσουν αν υπήρξαν εύφλεκτα υλικά και παράλληλα να ελέγξουν τα βίντεο της τραγωδίας.

«Αυτό το υλικό θα σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά και της Αγγλίας. Αυτό σημαίνει πως πιθανότητα η ανάκριση θα πάρει κάποια παράταση», διεμήνυσε ο υπουργός.

(με πληροφορίες από Dikastiko)

Δημοφιλή