Μητσοτάκης: Θα αντιμετωπίσουμε ζητήματα της καθημερινότητας, από την ακρίβεια έως την ασφάλεια

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε συγκέντρωση πολιτών στην Αγία Παρασκευή, ενώ νωρίτερα είχε επισκεφθεί το κέντρο ερευνών «Δημόκριτος».
Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει προβλήματα της καθημερινότητας, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολίτες της Αγίας Παρασκευής
Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει προβλήματα της καθημερινότητας, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολίτες της Αγίας Παρασκευής
Dimitris Papamitsos

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εκλογές που έγιναν το καλοκαίρι, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που έκανε στην Αγία Παρασκευή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με πολίτες της Αγίας Παρασκευής και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με πολίτες της Αγίας Παρασκευής και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Dimitris Papamitsos

«Κάθε μέρα θα κάνουμε και βήματα στη σωστή κατεύθυνση»

«Δεν είναι εύκολο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να καταφέρνεις όχι μόνο να διατηρείς τα ποσοστά σου αλλά και να τα αυξάνεις. Αυτό πετύχαμε στις εθνικές εκλογές και αυτό το οφείλουμε σε εσάς. Και θέλω να ξέρετε ότι αυτή την εμπιστοσύνη θα την τιμήσουμε δουλεύοντας ακόμα πιο σκληρά, αντιμετωπίζοντας τα μεγάλα και τα μικρά ζητήματα, τα οποία ουσιαστικά διαμορφώνουν την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Από την ακρίβεια, που ξέρω ότι ακόμα δημιουργεί πολλές δυσκολίες στα ελληνικά νοικοκυριά, μέχρι την κατάσταση στην υγεία. Από την ασφάλεια και τα ζητήματα τα οποία μπορεί να υπάρχουν, ναι, σε γειτονιές όπως εδώ στην Αγία Παρασκευή, δύσκολα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παραβατικότητα των εφήβων μας, μέχρι την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή η κυβέρνηση παραμένει ταγμένη στην υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε μέρα θα κάνουμε και βήματα στη σωστή κατεύθυνση.»

Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε και στα αιτήματα για μία σέλφι
Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε και στα αιτήματα για μία σέλφι
Dimitris Papamitsos

Μάλιστα έδωσε ως παράδειγμα βελτίωσης της καθημερινότητας, τον τρόπο με τον οποίον θα καταρτίζονται οι ενιαίες και ψηφιακές λίστες χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

«Δεν γίνεται, φίλες και φίλοι, κάποιος ο οποίος έχει μέσο ή ο οποίος γνωρίζει τον γιατρό, να περνάει πάνω από κάποιον άλλον ο οποίος προηγείται στη λίστα. Θα φέρουμε τα χειρουργεία να γίνονται πολύ πιο γρήγορα και θα εξασφαλίσουμε απόλυτη διαφάνεια και απόλυτη αξιοκρατία. Είναι μια παρέμβαση πολύ σημαντική στον χώρο της υγείας», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι γίνονται δεκάδες τέτοιες παρεμβάσεις οι οποίες «όλες μαζί, όμως, συνθέτουν την εικόνα μίας χώρας η οποία αλλάζει. Αλλάζει, δυναμώνει, ενισχύεται, ενισχύει το διεθνές της αποτύπωμα και πηγαίνει προς τα εμπρός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες.»

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το κέντρο φυσικών ερευνών "Δημόκριτος"
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το κέντρο φυσικών ερευνών "Δημόκριτος"
Eurokinissi

«Η ελληνική οικονομία είναι πια σε μια τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης»

Ειδικότερα για το κομμάτι της οικονομίας, σημείωσε ότι αποτελεί για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα, «διότι αν δεν πηγαίνει καλά η οικονομία, δεν υπάρχουν χρήματα για κοινωνική πολιτική, για την υγεία, για την παιδεία, για την άμυνα, για την ασφάλεια.»

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγία Παρασκευή έγινε με αφορμή την ξενάγηση του στο κέντρο ερευνών «Δημόκριτος» και όπως είπε στους πολίτες, επαναβεβαίωσε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της καινοτομίας.

«Συνάντησα πολλά νέα παιδιά τα οποία επέλεξαν να αφήσουν καλοπληρωμένες δουλειές στο εξωτερικό για να έρθουν να εργαστούν εδώ, σε νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις, πιστοποιώντας και αυτοί με τον τρόπο τους ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, φίλες και φίλοι, η ελληνική οικονομία είναι πια σε μια τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ έκλεισε τον χαιρετισμό του θέτοντας ως στόχο την επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον "Δημόκριτο"
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον "Δημόκριτο"
Eurokinissi

«Το 2024 είναι μια χρονιά η οποία έχει τον ιδιαίτερο συμβολισμό της, σκεφτείτε, 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξής μας, χρονιά ταυτόχρονα ευρωεκλογών. Θα πιστοποιήσουμε και πάλι, στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, ποια είναι η μεγάλη προοδευτική ευρωπαϊκή παράταξη, αυτή δεν είναι άλλη από την παράταξή μας, τη Νέα Δημοκρατία», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με νέους επιστήμονες που απασχολούνται στον "Δημόκριτο"
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με νέους επιστήμονες που απασχολούνται στον "Δημόκριτο"
Eurokinissi

Η ξενάγηση του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στον «Δημόκριτο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις εργασίες επέκτασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων, καθώς και να συνομιλήσει με ερευνητές και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων που στεγάζονται εκεί.

Συγκεκριμένα, ξεναγήθηκε στο campus από τον Πρόεδρο του Κέντρου, Γιώργο Νούνεση, και ενημερώθηκε για το εν εξελίξει έργο αναβάθμισης των υποδομών, προϋπολογισμού 48 εκατομμυρίων ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του πρωθυπουργού, οι προοπτικές που ανοίγει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομη συνομιλία με συμμετέχοντες στη συνάντηση «Smart Health European Digital Innovation Hub», όπου τόνισε την αξιοποίηση τεχνολογικών εφαρμογών προς όφελος της δημόσιας υγείας και επισήμανε τους κύριους στόχους που έχει η συγκροτηθείσα Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Πρώτον, πώς θέλουμε να αναπτύξουμε το οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα αλλά και με Έλληνες ερευνητές παγκοσμίως. Δεύτερον, πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να παράγουμε καλύτερη δημόσια πολιτική. Και τρίτον, πώς θα παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της ηθικής αλλά και του ρυθμιστικού πλαισίου», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, μετέβη στο σημείο κατασκευής ενός εκ των πέντε κτηρίων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, όπου θα στεγαστούν όλα τα πρότζεκτς και η έρευνα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ξενάγηση του πρωθυπουργού στον καινοτόμο σταθμό ανεφοδιασμού οχημάτων με «πράσινο» υδρογόνο
Ξενάγηση του πρωθυπουργού στον καινοτόμο σταθμό ανεφοδιασμού οχημάτων με «πράσινο» υδρογόνο
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε ακόμη το Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής «Λεύκιππος», όπου o Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του Κέντρου και ιδρυτής της εταιρείας «Cyrus» Θάνος Στούμπος, μαζί με μέλη της ομάδας του, του έδειξαν πώς λειτουργεί ο καινοτόμος σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με «πράσινο» υδρογόνο που έχουν αναπτύξει. Πρόκειται για εταιρεία - τεχνοβλαστό (spin-off) του ΕΚΕΘΕ «Δημόκριτος» και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Συζητήθηκαν επίσης τα ευρύτερα οφέλη του συγκεκριμένου καυσίμου και η δυνατότητα αξιοποίησής του στις εμπορικές μεταφορές και σε άλλους τομείς.

«Με χαροποιεί η ¨έκρηξη¨ της καινοτομίας»

Κατά την επίσκεψή του στη νεοφυή επιχείρηση «Protavio», που ασχολείται με την βιοτεχνολογία, συζητήθηκε η ανάπτυξη γρήγορων διαγνωστικών εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος στο πάγκρεας, ενώ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο των startups στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα. «Ένα από τα πράγματα που βλέπουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με χαροποιεί εμένα ιδιαίτερα είναι αυτή η έκρηξη της καινοτομίας και των startup επιχειρήσεων. Πραγματικά είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό αυτό που γίνεται. Και δημιουργούμε πια ένα ολόκληρο οικοσύστημα από ερευνητές, από εταιρείες, από ερευνητικά κέντρα», είπε.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η εταιρεία «Solmeya», όπου ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την μικροάλγη προκειμένου να δεσμεύσει διοξείδιο του άνθρακα από το περιβάλλον, μετατρέποντάς το σε αμινοξέα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας αλλά και τρόφιμα όπως το γιαούρτι.

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, με περισσότερα από 500 άτομα ερευνητικό προσωπικό, ενώ το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» ήδη φιλοξενεί 50 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Δημοφιλή