Μεγάλη Βρετανία: Ανακαλύφθηκε πανάρχαιος ωκεάνιος κροκόδειλος

Ο Turnersuchus hingleyae είχε μήκος δύο μέτρων έκανε την εμφάνιση του στη διάρκεια της Τριαδικής Περιόδου που ξεκίνησε πριν από 245 εκατ. έτη.
.
.
Júlia d'Oliveira

Διεθνής ομάδα ερευνητών παρουσιάζει μια εντυπωσιακή παλαιοντολογική ανακάλυψη. Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Vertebrate Paleontology» ανακάλυψαν στην ακτή του Jurassic*, στο Ντόρσετ, στο Ηνωμένο Βασίλειο,ένα κροκοδειλόμορφο ον, που ζούσε στους ωκεανούς πριν από περίπου 185 εκατ. έτη.

Απολιθώματα του είδους που έλαβε την επιστημονική ονομασία Turnersuchus hingleyae εντοπίστηκαν στη Βρετανία γεγονός επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφού τέτοιου είδους θαλλάσια πλάσματα θεωρούνταν ότι θα κινούνταν σε πολύ νοτιότερες περιοχές που πλανήτη.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ανακάλυψη αυτού του νέου αρπακτικού συμβάλλει στην κάλυψη ενός κενού στο αρχείο απολιθωμάτων και υποδηλώνει ότι οι θαλατοσουχοί, με άλλα κροκοδυλιόμορφα, θα έπρεπε να είχαν προέλθει γύρω στο τέλος της Τριασικής περιόδου - περίπου 15 εκατομμύρια χρόνια πιο πίσω στον χρόνο από όταν ζούσε ο Turnersuchus.

Ο Turnersuchus hingleyae που είχε μήκος δύο μέτρων έκανε την εμφάνιση του στη διάρκεια της Τριαδικής Περιόδου που ξεκίνησε πριν από 245 εκατ. έτη και σύμφωνα με τους ερευνητές κατάφερε να επιβιώσει από ένα γεγονός μαζικής εξαφάνισης της ζωής που συνέβη στη διάρκεια αυτής της γεωλογικής περιόδου.

Το είδος αυτό αλλά και τα συγγενικά του είδη προσαρμόστηκαν πολύ καλά στη ζωή στους ωκεανούς, με κοντά άκρα τροποποιημένα σε βατραχοπέδιλα, πτερύγια ουράς η οποία μοιάζει με αυτή του καρχαρία, αδένες αλατιού και πιθανώς είχαν εξελιχθεί για να γεννούν μικρά και όχι αβγά, αναφέρει το eurekalert.

Οι Thalattosuchians είχαν ιδιαιτέρως μεγάλους μύες στην υπερχρονική περιοχή του κρανίου που φιλοξενούσε τους μύες της γνάθου. Αυτό υποδηλώνει ότι ο Turnersuchus και άλλοι thalattosuchians είχαν διευρυμένους μύες της γνάθου που πιθανότατα επέτρεπαν τα γρήγορα δαγκώματα.

Τα περισσότερα από τα πιθανά θηράματά τους ήταν ψάρια που κινούνταν γρήγορα ή κεφαλόποδα. Είναι επίσης πιθανό, όπως και στους σύγχρονους κροκόδειλους, η υπερχρονική περιοχή του Turnersuchus να έχει μια θερμορρυθμιστική λειτουργία - για να βοηθήσει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου.

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης συνάδελφοι από το Charmouth Heritage Coast Centre, οι οποίοι βοήθησαν στην ένωση των τμημάτων.

―-

*Η ακτή του Jurassic είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στην ακτή της Μάγχης στη νότια Αγγλία. Εκτείνεται από το Exmouth στο Ανατολικό Ντέβον μέχρι τον κόλπο Σταντλαντ στο Ντόρσετ, σε απόσταση περίπου 96 μιλίων, και εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς στα μέσα Δεκεμβρίου 2001.

Δημοφιλή