ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/10/2021 12:36 EEST | Updated 12/10/2021 16:27 EEST

Μεγάλος σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Κρήτη

Νέο μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου στο νησί.

Flashnews.gr

Νέος μεγάλος σεισμός 6,3 Ρίχτερ ταρακούνησε στις 12.24 το μεσημέρι της Τρίτης την Κρήτη, η οποία ακόμη δεν έχει συνέλθει από το προηγούμενο χτύπημα του Εγκέλαδου.

 

 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο εντοπίζεται στη θάλασσα, 23 χλμ. ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου.

Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 8 χλμ.

Google maps

Ανάστατοι οι κάτοικοι του νησιού βγήκαν ξανά από τα σπίτια τους.

Πολίτες βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να βρουν ένα ανοιχτό σημείο για να προστατευθούν, ενώ ακόμη και στο Ηράκλειο διευθυντές των σχολείων, ζήτησαν από τους μαθητές να βγουν από τις αίθουσες.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές σε κτίρια στη Σητεία, κατά κύριο λόγο σε κάποια παλιά κτίσματα στον Ξερόκαμπο, με πεσμένα αντικείμενα σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Στις πρώτες απώλειες καταγράφεται η κατάρρευση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας.

Flashnews.gr
Flashnews.gr

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζήρου, Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Δεν έχουν αναφερθεί εγκλωβισμοί ή τραυματισμοί. Ωστόσο με εντολή του αρχηγού αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη είναι έτοιμες για να παρέμβουν εάν και όπου χρειαστεί.

Αισθητός σε Κύπρο και Αίγυπτο

H σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο. 

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου. Οπως σημειώνει, η δόνηση «καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος» και παρά τη μεγάλη απόσταση του επικέντρου από την Κύπρο (600 χιλιόμετρα δυτικά), ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος του νησιού κυρίως από ενοίκους ψηλών κτιρίων.

Αισθητός έγινρ και στην Αίγυπτο, φέρνοντας μάλιστα κατά σύμπτωση μνήμες από το μεγάλο σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που είχε συμβεί ακριβώς 29 χρόνια πριν, στις 12 Οκτωβρίου του 1992, προκαλώντας τότε τον θάνατο σε 541 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 6.522 άτομα, μένοντας στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς στη Χώρα του Νείλου.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα Αλ Αχράμ, σήμερα πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικών δικτύων αναφέρθηκαν στο σεισμό της Κρήτης, που έγινε αισθητός στη μεσογειακή πόλη Μάρσα Ματρούχ αλλά και το Κάιρο και την Γκίζα.

Καμία σχέση με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου

Ο σημερινός σεισμός δεν συνδέεται με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Διευθυντής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φίλιππος Βαλλιανάτος, τόνισε πώς δεν υπάρχει καμία σχέση με το ρήγμα που προκαλεί τη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι.

Τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση παρακολουθούν και οι σεισμολόγοι του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, δήλωσε πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι κοντά στα 3 Ρίχτερ και είναι αισθητές στους κατοίκους.

Τόσο ο κ. Λέκκας όσο και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας εκτίμησαν ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Αμφότεροι, πάντως, προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να υπάρχει μετασεισμική ακολουθία ίδιου ή λίγο μικρότερου μεγέθους.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ολες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη.

Σεισμός και στην Κάρπαθο

Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου και συγκεκριμένα στις 12:32. Είχε εστιακό βάθος 12,5 χιλιόμετρα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ, flashnews.gr, cretalive.gr)