«Μνημείο» διαστρέβλωσης της Ιστορίας: Ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ για τη μικρασιατική καταστροφή

Το ύφος και η επιχειρηματολογία του νέου ανακοινωθέντος μοιάζουν βγαλμένα από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. (AP Photo/Hussein Malla)
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. (AP Photo/Hussein Malla)
via Associated Press

Με ένα κείμενο που τιτλοφορείται «Δελτίο Τύπου σχετικά με τις αβάσιμες κατηγορίες της Ελλάδας κατά της χώρας μας» και εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ως δήθεν σχόλιο για τα μηνύματα της Ελλάδας με αφορμή την επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής, η Άγκυρα επιστρέφει πολλά χρόνια πίσω σε επίπεδο πολιτικού λόγου και επιχειρηματολογίας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο επίσημο δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ (16 Σεπτεμβρίου 2022) δεν υπάρχει ούτε μία λέξη συμπάθειας προς τα αμέτρητα θύματα του πολέμου ή έστω προς τον άμαχο πληθυσμό που θυσιάστηκε αναίτια προ του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας.

Αντίθετα, γίνεται λόγος για «βάρβαρα εγκλήματα που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας» και περί «μαζικών δολοφονιών και καταστροφών που διαπράχθηκαν κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ανατολία», που το τουρκικό υπουργείο υπαινίσσεται ότι διέπραξαν αποκλειστικά οι Έλληνες.

Σε μια ανακοίνωση - μνημείο διαστρέβλωσης της Ιστορίας, αλλά και της σύγχρονης πραγματικότητας, το παραληρηματικού ύφους κείμενο καταλήγει με την εξωφρενική κατηγορία ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τις ανελέητες ενέργειές της, χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ γυναικών και παιδιών, αφήνοντας αβοήθητους μετανάστες να πεθαίνουν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ:


«Μέσω μη ρεαλιστικών, παράλογων δηλώσεων και δραστηριοτήτων των ελληνικών αρχών στο όνομα της «μικρασιατικής καταστροφής», προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει την ήττα του ελληνικού στρατού κατά την εισβολή στην Ανατολία ως αποτέλεσμα της περιπέτειάς του πριν από εκατό χρόνια και τα βάρβαρα εγκλήματα που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας, για να διαστρεβλώσουν τα ιστορικά δεδομένα και να αποπροσανατολίσουν τη δική τουςς κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα. Βλέπουμε ότι προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινωνία με ψέματα.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 59 της Συνθήκης της Λωζάνης, «η Ελλάδα αναγνωρίζει την υποχρέωση αποκατάστασης των ζημιών που προκύπτουν από τις ενέργειες του ελληνικού στρατού ή της (ελληνικής) διοίκησης στην Ανατολία, που ήταν αντίθετες με τους νόμους του πολέμου», λόγω των μαζικών δολοφονιών και καταστροφών που διαπράχθηκαν κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ανατολία. Θυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι (η Ελλάδα) αποδέχθηκε τα εγκλήματα που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας και καταδικάστηκε σε αποζημίωση.

Όλος ο κόσμος γίνεται μάρτυρας στο γεγονός ότι η Ελλάδα, που δεν πήρε ποτέ μάθημα από την ιστορία, συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τις ανελέητες ενέργειές της, χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ γυναικών και παιδιών, αφήνοντας αβοήθητους μετανάστες να πεθαίνουν.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπενθυμίζει στην Ελλάδα, που προσπαθεί με ψέματα να διαστρεβλώσει τα ιστορικά γεγονότα, τα μελανά σημεία της ελληνικής ιστορίας και σήμερα. Και θα λέει την αλήθεια στη διεθνή κοινότητα.

Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική και να σταματήσει να υποκινεί το μίσος μέσω της παραποίησης των γεγονότων.»

Δημοφιλή