Αγρυπνία των Πριγκίπων το Σάββατο για την βασίλισσα Ελισάβετ, τιμητική φρουρά τα παιδιά της

Κατά χιλιάδες προσκυνούν το φέρετρο περιμένοντας ακόμη και 10 ώρες στη ουρά. Η συναισθηματική αναφορά του Γουίλιαμ στην Νταϊάνα, το ταξίδι του Καρόλου στην Ουαλία.
POOL New via Reuters

Ο βασιλιάς Κάρολος και τα τρία αδέρφια του θα παραστούν το Σάββατο σε μια δεύτερη Αγρυπνία των Πριγκίπων αυτή τη φορά στο Γουεστμινστερ Χολ όπου βρίσκεται το φέρετρο με την σορό της Βασίλισσας Ελισάβετ ενώ χιλιάδες πενθούντες συνεχίζουν να αποτίουν φόρο τιμής στη μονάρχη.

Ο Κάρολος, η αδερφή του πριγκίπισσα Άννα και τα αδέρφια πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ θα ενωθούν με την τελετουργική φρουρά για την 15 λεπτών τελετή αγρυπνία και όπως και στην Σκωτία θα σταθούν γύρω από τις τέσσερις πλευρές του φερέτρου, με σκυμμένο το κεφάλι και φέροντας στρατιωτική περιβολή.

Ήδη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα από τη Βρετανία και από όλο τον κόσμο στάθηκαν υπομονετικά επί ώρες στην ουρά για να έχουν την ευκαιρία να περάσουν μπροστά από το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας. Κάποιες ώρες μάλιστα κατά το τελευταίο 24ωρο η ουρά έφτανε ακόμη και τα 8χλμ.

Οι αρχές εκτιμούν πως περίπου 750.000 άνθρωποι θα συρρεύσουν έως τα ξημερώματα της Δευτέρας -οπότε θα τελεστεί η κηδεία- στο Λονδίνο για να έχουν την ευκαιρία να υποκλιθούν για μια τελευταία φορά μπροστά στη βασίλισσα αν και δεν είναι βέβαιο πως θα τα καταφέρουν όλοι.

POOL New via Reuters
POOL New via Reuters

Πριν την Αγρυπνία των Πριγκίπων το σήμερα το απόγευμα, ο νέος βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος ταξιδεύουν στην Ουαλία. Το ταξίδι αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας περιοδείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αφορούσε μια σειρά από τελετουργικά καθήκοντα για την αναγνώρισή του ως νέος μονάρχης και αρχηγός κράτους.

Η Ουαλία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον νέο βασιλιά, ο οποίος για πέντε δεκαετίες είχε τον τίτλο Πρίγκιπας της Ουαλίας - περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο παρελθόν. «Το πάθος και η στοργή του για την Ουαλία ήταν ξεκάθαρα», είπε ο εκπρόσωπός του. «Έχει δείξει μια ισόβια δέσμευση στους ανθρώπους της χώρας».

POOL New via Reuters
Anadolu Agency via Getty Images

Αναμνήσεις

Στο μεταξύ, ο νέος Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο γιος του Κάρολου, Γουίλιαμ, επιθεωρεί σήμερα στρατεύματα από τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και την Αυστραλία που βρίσκονται στη Βρετανία για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την κηδεία της Ελισάβετ τη Δευτέρα.

Ο Γουίλιαμ την Πέμπτη σε δήλωση του αναφέρθηκε στο πώς η συμμετοχή του σε μια σειρά τελετών και άλλων υποχρεώσεων που αφορούν τον θάνατο της γιαγιάς του θύμισαν την νεκρώσιμη πομπή για τον θάνατο της μητέρας του Νταϊάνα.

Την Τετάρτη, ο Γουίλιαμ, μαζί με τον Κάρολο και τον μικρότερο αδερφό του Χάρι, ακολούθησαν πεζοί την νεκρώσιμη πομπή από το Μπάκιγχαμ προς το Γουεστμίνστερ Χολ. Η σκηνή αυτή θύμιζε πολύ εκείνη πριν από 25 χρόνια όταν οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι ακολουθούσαν το φέρετρο της μητέρας τους

«Η χθεσινή πομπή... έφερε μερικές αναμνήσεις», είπε ο Γουίλιαμ καθώς ο ίδιος και η σύζυγός του Κέιτ μιλούσαν με πολίτες που άφησαν λουλούδια έξω από τη βασιλική κατοικία του Σάντριγχαμ στην ανατολική Αγγλία.

Samir Hussein via Getty Images
POOL New via Reuters

Πίσω στο Λονδίνο, οι αρχές ετοιμάζονται να υποδεχθούν προέδρους, πρωθυπουργούς και μονάρχες και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο για την κηδεία της Δευτέρας, η οποία αναμένεται να μια από τις πιο μεγαλειώδεις τελετές που έχουν γίνει ποτέ στη βρετανική πρωτεύουσα, στην οποία θα συμμετέχουν χιλιάδες στρατιωτικοί.

«Είναι στόχος και πεποίθησή μας ότι η κρατική κηδεία και τα γεγονότα των επόμενων ημερών θα ενώσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο κόμης στρατάρχης και δούκας του Νόρφολκ, Έντουαρντ Φιτζαλάν-Χάουαρντ, ο ο οποίος έχει αναλάβει τις διαδικασίες για όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις.

via Associated Press
Sarah Meyssonnier via Reuters
Alkis Konstantinidis via Reuters
Sarah Meyssonnier via Reuters
Tyrone Siu via Reuters
Tyrone Siu via Reuters
POOL New via Reuters
POOL New via Reuters

Δημοφιλή