Γεμάτοι UFO οι ουρανοί της Ουκρανίας, λένε Ουκρανοί αστρονόμοι

Κάτι που είναι μάλλον αναμενόμενο.
Artem Hvozdkov via Getty Images

Οι ουρανοί πάνω από το Κίεβο και την Ουκρανία γενικότερα είναι γεμάτοι Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα (ΑΤΙΑ, ευρύτερα γνωστά ως UFO ή UAP- unidentified aerial phenomena- όπως αποκαλούνται πλέον επίσημα στις ΗΠΑ), σύμφωνα με νέα αναφορά από το Κύριο Αστρονομικό Αστεροσκοπείο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας.

Το γεγονός αυτό, βεβαίως, δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένου ότι η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται εδώ και μήνες σε πόλεμο, στον οποίο η χρήση αεροπλάνων, ελικοπτέρων, drones, πυραύλων κ.ο.κ είναι ευρύτατη- οπότε το πιθανότερο είναι πως τα περισσότερα από τα εν λόγω ΑΤΙΑ είναι όπλα ή στρατιωτικά αεροσκάφη ή όπλα που εμφανίζονται πολύ φευγαλέα για να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους από παρατηρητές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science, η εν λόγω αναφορά, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από ομότιμους, δημοσιεύτηκε στο arXiv. Σε αυτήν περιγράφονται πρόσφατα βήματα από πλευράς Ουκρανών αστρονόμων για την παρακολούθηση ταχέως κινούμενων αντικειμένων χαμηλής παρατηρησιμότητας κατά την ημέρα στους ουρανούς πάνω από το Κίεβο και τα γύρω χωριά. Χρησιμοποιώντας ειδικά ρυθμισμένες κάμερες σε δύο μετεωρολογικούς σταθμούς στο Κίεβο και στη Βιναρίβκα, ένα χωριό περίπου 120 χλμ νότια, αστρονόμοι παρατήρησαν δεκάδες αντικείμενα «που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν επιστημονικά ως γνωστά φυσικά φαινόμενα».

«Παρατηρούμε έναν σημαντικό αριθμό αντικειμένων η φύση των οποίων δεν είναι ξεκάθαρη. Τα βλέπουμε παντού» έγραψαν σχετικά.

Οι παρατηρητές χωρίζουν τα εν λόγω «UAP» σε δύο κατηγορίες: Τα «κοσμικά» (cosmics) και τα «φαντάσματα» (phantoms). Σύμφωνα με την αναφορά, τα πρώτα είναι λαμπερά αντικείμενα που είναι φωτεινότερα από τον ουρανό που έχουν ως φόντο. Τα αντικείμενα αυτά λαμβάνουν ονόματα πουλιών και έχουν παρατηρηθεί να πετούν μόνα τους ή σε σμήνη.

Τα αντικείμενα της δεύτερης κατηγορίας, από την άλλη, είναι σκοτεινά (συνήθως εντελώς μαύρα), σαν να απορροφούν όλο το φως που πέφτει πάνω τους, όπως λένε οι ερευνητές. Συγκρίνοντας τις παρατηρήσεις από τα δύο παρατηρητήρια, οι ερευνητές εκτιμούν πως τα «φαντάσματα» έχουν πλάτος 3-12 μέτρων και μπορούν να πετούν σε ταχύτητες μέχρι 53.000 χλμ/ ώρα (συγκριτικά, ένας διηπειρωτικός πύραυλος μπορεί να πιάσει τα 24.000 χλμ/ ώρα).

Οι ερευνητές δεν κάνουν εκτιμήσεις για το τι μπορεί να είναι αυτά τα αντικείμενα- ωστόσο σύμφωνα με αναφορά του 2021 από το US Office of the Director of National Intelligence (ODNI) δεν αποκλείεται κάποια τουλάχιστον από τα UAP που παρατηρούνται στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια να είναι «τεχνολογίες από την Κίνα, τη Ρωσία, άλλη χώρα ή μη κυβερνητική οντότητα). Δεδομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα ήταν λογικό να εκτιμά κανείς πως κάποια από τα αντικείμενα/ φαινόμενα μπορεί να συνδέονται με στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την αναφορά του ODNI, άλλες εξηγήσεις περιλαμβάνουν πουλιά, αερόστατα, ατμοσφαιρικά φαινόμενα ή απόρρητα κυβερνητικά προγράμματα.

Δημοφιλή