Μνημείο ή θαύμα; Το γιγάντιο χέρι της Χιλής που ξεφυτρώνει στην έρημο

To χέρι που δεν λιώνει ποτέ, παρά τις αντίξοες συνθήκες.
NO_ID

Το Mano del Desierto είναι ένα γλυπτό αριστούργημα που απεικονίζει ένα τεράστιο χέρι. Βρίσκεται στην έρημο Atacama της Χιλής, 75 χλμ. Νότια της πόλης Antofagasta, στην Παναμερικανική εθνική οδό.

Το τεράστιο γλυπτό με την παλάμη στραμμένη προς τον ουρανό έχει χαρακτηριστεί ως «εξωγήινο μνημείο», λόγω του μεγέθους, αλλά και της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται.

Ο Χιλιανός γλύπτης Mario Irarrázabal επέλεξε ακριβώς αυτό το σημείο στην έρημο Ατακάμα για να τοποθετήσει το έργο του, που φτάνει τα 11 μέτρα, καθώς η ξηρασία είναι χειρότερη από εκείνη της Σαχάρας. Είναι 100 φορές πιο ξηρή από την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Υπάρχει περίοδος που έχει να βρέξει 400 χρόνια στην περιοχή.

Ο γλύπτης θέλησε να δείξει την ανθρώπινη μοναξιά, την αδικία και τη θλίψη που υπάρχουν στον κόσμο. Το τεράστιο μέγεθος της παλάμης τονίζει την αδυναμία του ανθρώπου και είναι φτιαγμένο από σίδερο και τσιμέντο.

Αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, οι οποίοι θέλουν να δουν από κοντά το «εξωγήινο μνημείο». Οι τουρίστες έχουν ζωγραφίσει πάνω σε αυτό διάφορα γκράφιτι. Είναι αδύνατο να φυλαχτεί, καθώς οι συνθήκες είναι ανυπόφορες. Πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται αν όντως αποτελεί ανθρώπινη κατασκευή ή παρέμβαση... εξωγήινων.

Πλέον, τα ταξιδιωτικά γραφεία επιχειρούν να περιλαμβάνουν στα σχέδιά τους και την ξενάγηση των πελατών τους στο τεράστιο χέρι, καθώς όλο και περισσότετοι το ζητούν. «Δεν θέλουν να φύγουν από τη Χιλή, χωρίς να δουν το τεράστιο χέρι», εξηγεί ο Χάρι Χάστινγκς, ιδρυτής του Plan South America.

YURI CORTEZ via Getty Images

Μιλώντας για εξωγήινους, η συγκεκριμένη έρημος έχει χρησιμοποιηθεί από τη NASA για αρειανούς περιπατητές πριν ταξιδέψουν στο διάστημα.

Το άλλο χέρι που συμπληρώνει το ζευγάρι βρίσκεται στην Ουρουγουάη. Χτισμένο μια δεκαετία νωρίτερα, στην Punta del Este κοντά στην Ατλαντική Θάλασσα, με τέσσερα δάχτυλα και τον αντίχειρα να στρέφονται προς τον ουρανό, ανψώνεται από την παραλία.

Majority World via Getty Images

Πηγή: CNN