Μονόλιθος εμφανίστηκε κοντά σε αρχαίο ναό στην Τουρκία

Μπορεί η «μανία» να υποχώρησε, αλλά από ό,τι φαίνεται δεν «πέθανε».
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Ένας τριών μέτρος μεταλλικός «μονόλιθος» εμφανίστηκε στο Γκεμπεκλί Τεπέ στην Τουρκία, όπου βρίσκεται ένας από τους αρχαιότερους γνωστούς ναούς του κόσμου, στην επαρχία της Σανλιούρφα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah, δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν στην περιοχή την Παρασκευή όταν ντόπιοι σε κοντινό χωριό τους ενημέρωσαν σχετικά. Ο εν λόγω «μονόλιθος» είναι μάλλον μικρότερος από πολλούς από τους άλλους που εμφανίστηκαν πέρσι σε διάφορα σημεία ανά τον κόσμο, σε μια περίεργη «μανία» που προκάλεσε ενδιαφέρον σε όλο τον πλανήτη, καθώς πολλοί τους παραλλήλιζαν με τους μονολίθους του «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» του Άρθουρ Κλαρκ.

Δυνάμεις της χωροφυλακής απέκλεισαν την περιοχή και έφεραν ειδικούς. Στη μεταλλική στήλη υπάρχει μια επιγραφή γραμμένη σε παλιό τουρκικό αλφάβητο: «Κοιτάξτε στον ουρανό αν θέλετε να δείτε το φεγγάρι».

Σε εξέλιξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι έρευνα για να βρεθεί ποιος εγκατέστησε τη μεταλλική στήλη στην ερημιά.

Η «μανία» των μονολίθων άρχισε τον Νοέμβριο, με την εμφάνιση ενός στην έρημο της Γιούτα της ΗΠΑ. Έκτοτε πολλοί εμφανίστηκαν σε διάφορα σημεία και χώρες, από τη Ρουμανία ως τον Καναδά. Οι θεωρίες για την προέλευσή τους δίνουν και παίρνουν- και αν και υπάρχουν αυτοί που μιλάνε για πιθανή εξωγήινη προέλευση (όπως οι μονόλιθοι της «Οδύσσειας»), στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώνεται πως αποτελούν τεχνουργήματα τοπικών καλλιτεχνών.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα