ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2021 07:06 EET

ΗΠΑ: Συλληφθείσα για την εισβολή στο Καπιτώλιο ζήτησε από το δικαστήριο άδεια για διακοπές

«Δεν έκανα κάτι μεμπτό» επιμένει.

Μια γυναίκα από το Τέξας που κατηγορείται για συμμετοχή στα επεισόδια που οδήγησαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ  ζήτησε από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να της επιτρέψει να ταξιδέψει στο Μεξικό ώστε να «αποδράσει από υποχρεώσεις που σχετίζονται με τη δουλειά της».

Η Τζένι Κουντ, ιδιοκτήτρια ανθοπωλείου και αποτυχημένη υποψήφια δήμαρχος στην πόλη Μίντλαντ, αιτήθηκε γραπτώς σε έναν ομοσπονδιακό δικαστή την περασμένη Δευτέρα άδεια για να επισκεφθεί τη Ριβιέρα Μάγια στο Μεξικό, για ένα τετραήμερο αυτόν τον μήνα. 

Η εν λόγω γυναίκα, που κατηγορείται για δύο πλημμελήματα - εν γνώσει της είσοδο σε απαγορευμένο χώρο  και ανάρμοστη συμπεριφορά στο Καπιτώλιο - αφέθηκε ελεύθερη λίγο μετά τη σύλληψή της τον Ιανουάριο και αφού της ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν την έκρινε προφυλακιστέα, μια απόφαση που έχει ληφθεί για λίγους κατηγορούμενους που σχετίζονται με τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου.

Ενας δικηγόρος που εκπροσωπούσε την Κουντ είχε πει προηγουμένως στο CNN ότι η εντολέας του σκοπεύει να δηλώσει αθώα στο δικαστήριο. 

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, η γυναίκα σχεδίαζε να επισκεφθεί τη Ριβιέρα Μάγια - ένα τουριστικό σημείο κοντά στο Κανκούν, το οποίο δέχεται τουρίστες ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας - πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Στη σχηματισθείσα δικογραφία η Κουντ εμφανίζεται ως αμετανόητη για το ρόλο της στην εξέγερση, με τις αρχές να επικαλούνται τα σχόλιά της σε δημοσιεύσεις στο Facebook και δηλώσεις που έκανε σε ΜΜΕ λίγο μετά την ταραχή.

“Γ____ ναι, είμαι περήφανη για τις πράξεις μου, μπήκα σήμερα το γ_____ Καπιτώλιο με πατριώτες. Διάολε, ναι, είμαι περήφανη για τις πράξεις μου», έλεγε η Κουντ σε βίντεο που ανέβασε στο Facebook, σύμφωνα με το δικαστήριο. 

Στη ζωντανή ροή, φέρεται να ανέφερε λεπτομερώς πώς «σπρώχτηκε και έσπρωξε» και «σηκώθηκε στην κορυφή του Καπιτωλίου». Ισχυρίστηκε, ότι «υπήρχε μια πόρτα ανοιχτή και μπήκαμε μέσα», και αργότερα κατάφερε να «σπάσει την πόρτα του γραφείου της Νανσύ Πελόζι», αναφερόμενη στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θα το έκανα ξανά», είπε η Κουντ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό κανάλι δύο ημέρες μετά την εξέγερση, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

(με πληροφορίες από CNN)