Μπάιντεν: Ο Πούτιν θα έπρεπε να περάσει δίκη για εγκλήματα πολέμου

Είπε ότι θα επιδιώξει περισσότερες κυρώσεις.
Leah Millis via Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε δίκη για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και είπε ότι θα επιδιώξει περισσότερες κυρώσεις μετά τις θηριωδίες που αναφέρθηκαν στην Ουκρανία.

«Είδατε τι συνέβη στη Μπούτσα» είπε ο Μπάιντεν, Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου».

Τα σχόλια Μπάιντεν σε δημοσιογράφους έλαβαν χώρα αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Μπούτσα, μια από τις πόλεις γύρω από το Κίεβο όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι βρέθηκαν πτώματα αμάχων. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τις ρωσικές ενέργειες «γενοκτονία» και ζήτησε από τη Δύση να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν, ωστόσο, απέφυγε να χαρακτηρίσει τις ενέργειες γενοκτονία.

Τα πτώματα 410 αμάχων απομακρύνθηκαν από πόλεις της περιοχής του Κιέβου οι οποίες ανακτήθηκαν πρόσφατα, μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, είπε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα. Δημοσιογράφοι του Associated Press είδαν τα πτώματα τουλάχιστον 21 ανθρώπων σε διάφορα σημεία γύρω από τη Μπούτσα, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζονται για να συνεχίσουν τη μάχη. Και πρέπε ινα συλλέξουμε όλες τις λεπτομέρειες ώστε να μπορούμε να έχουμε μια δίκη για εγκλήματα πολέμου» είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν αποδοκίμασε τον Πούτιν ως «κτηνώδη».

«Αυτό που συμβαίνει στη Μπούτσα είναι εξωφρενικό και όλοι το βλέπουν» πρόσθεσε ο Μπάιντεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα πως η ΕΕ θα στείλει ερευνητές στην Ουκρανία να βοηθήσουν τη γενική εισαγγελέα στην «καταγραφή εγκλημάτων πολέμου».