Μπέρμποκ: Επιδιώκει να σύρει τον Πούτιν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Ουκρανία

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Πιοτρ Χοφμάνσκι και τον επικεφαλής εισαγγελέα Καρίμ Χαν.
via Associated Press

Την παραπομπή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιδιώξει η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία θα συζητήσει για το πώς θα μπορούσε να λογοδοτήσει ο Ρώσος πρόεδρος για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πολιτικός των Πρασίνων θα βρίσκεται σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), για συνομιλίες με τον πρόεδρο Πιοτρ Χοφμάνσκι και τον επικεφαλής εισαγγελέα Καρίμ Χαν.

Η Μπέρμποκ αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σπούδασε —μεταξύ άλλων— διεθνές δίκαιο, όμως δεν ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο πεδίο αυτό.

Το απόγευμα η γερμανίδα ΥΠΕΞ θα έχει συνομιλίες με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον ομόλογό της Βόπκε Χούξτρα.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ Χαν διενεργεί ήδη έρευνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου εμπίπτουν τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και η γενοκτονία.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την επίθεση χώρας σε άλλη, το δικαστήριο δεν μπορεί να ενεργήσει, μεταξύ άλλων διότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι κράτος-συμβαλλόμενο μέρος.

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε να ιδρυθεί ειδικό διεθνές δικαστήριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή