Ν. Δένδιας: Αποχαιρετιστήριο γεύμα στον Πάιατ με αναφορές στην τουρκική παραβατικότητα

Κατά την προσφώνησή του στο αποχαιρετιστήριο γεύμα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, στις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και στην τουρκική παραβατική συμπεριφορά.
Παράθεση από ΥΠΕΞ Ν. Δένδια αποχαιρετιστηρίου γεύματος προς τιμήν απερχόμενου Πρέσβη ΗΠΑ G. Pyatt. Πέμπτη 28 Απριλίου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI)
Παράθεση από ΥΠΕΞ Ν. Δένδια αποχαιρετιστηρίου γεύματος προς τιμήν απερχόμενου Πρέσβη ΗΠΑ G. Pyatt. Πέμπτη 28 Απριλίου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέθεσε νωρίτερα σήμερα γεύμα προς τιμή του αποχωρούντα Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρεϊ Πάιατ.

Παρόντες στο γεύμα ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, καθώς και Πρέσβεις άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ολλανδίας.

Στην προσφώνηση του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες εντός των οποίων ο Αμερικανός Πρέσβης κλήθηκε να εργασθεί, όπως η πανδημία και πιο πρόσφατα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας μνεία στο γεγονός ότι ο κ. Πάιατ είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στην χώρα αυτή.

Παρατήρησε ότι, δυστυχώς, η αποχώρηση του Αμερικανού Πρέσβη, συμπίπτει με την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς και στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι μόνο χθες έγιναν πάνω από 40 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία για το ΝΑΤΟ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, επιστέγασμα της οποίας είναι και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε λίγες ημέρες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις δύο τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), τις συχνές επαφές με τους Αμερικανούς ομολόγους του, αρχικά με τον Mάικ Πομπέο και στην συνέχεια με τον Aντονι Μπλίνκεν, καθώς και με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Mενέντεζ.

Επίσης αναφέρθηκε στην συνεργασία 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), επισημαίνοντας ότι η προσεχής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε ο Αμερικανός Πρέσβης για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ο οποίος, ξεφεύγοντας από το αυστηρό διπλωματικό πρωτόκολλο, επισκέφθηκε πολλά μέρη της.

Δημοφιλή