ΝΔ κατά Καμίνη για το που θα στηθούν τα προεκλογικά περίπτερα

Δεν θα έχει περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος.
NurPhoto via Getty Images

Η τοποθέτηση των προεκλογικών περιπτέρων των κομμάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση εξαπολύοντας «πυρά» κατά του Γιώργου Καμίνη. Ο λόγος; Επειδή δεν θα έχει περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος αλλά στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε αγαστή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Παύλο Γερουλάνο, προχώρησε σήμερα σε ένα πρωτοφανές χωροταξικό πραξικόπημα ενόψει των εκλογών. Αποφάσισαν ετσιθελικά να τοποθετηθούν στην πλατεία Συντάγματος μόνο τα προεκλογικά περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ, της Ρένας Δούρου, του Νάσου Ηλιόπουλου και του Παύλου Γερουλάνου και επέβαλαν στη Νέα Δημοκρατία και τον Γιώργο Πατούλη να τοποθετήσουν τα δικά τους στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ό,τι και να κάνουν, όμως, ο κλαυθμός και ο οδυρμός το βράδυ των εκλογών θα είναι όλος δικός τους», αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΝΔ.

Πηγές κοντά στον Δήμαρχο Αθηναίων διευκρινίζουν ότι για τα σημεία που θα τοποθετηθούν τα προεκλογικά περίπτερα συνεδρίασε η Διαπαραταξιακή Επιτροπή με το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τις εισηγήσεις της. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της HuffPost, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε την πρωτιά που είχε στις προηγούμενες εκλογές και έτσι επέλεξε την πλατεία Συντάγματος, με τη ΝΔ να «μετατίθεται» στην πλατεία Κλαυθμώνος.:

«Η ΝΔ αντί να βλέπει πραξικοπήματα πίσω από την κατανομή χώρων -που παρεμπιπτόντως και ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε, αν και κατά τα λοιπά συμπλέουμε μαζί του- θα πρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα σεβασμού στην αναλογικότητα και την ισότητα, που με ευλάβεια ακολουθεί ο δήμος Αθηναίων τα τελευταία οκτώ χρόνια», ήταν η άμεση απάντηση του Γιώργου Καμίνη στην ανακοίνωση της Πειραιώς.

Ταυτόχρονα, επέκρινε την στάση της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ καθώς, όπως αναφέρει στην απάντηση του, τα μέλη της επέλεξαν να βγουν από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από την κατανομή προεκλογικών χώρων προβολής.

Αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, ο Γιώργος Καμίνης εισηγήθηκε τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τους διαθέσιμους χώρους του Δήμου για προεκλογική προβολή, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση και την ευρωβουλή.

Στόχος του Γιώργου Καμίνη, όπως εξήγησε και στην τοποθέτηση του, είναι να μην βρίσκει χώρο για επικοινωνία μία ρητορική που κηρύσσει το μίσος.

«Θέλω να θυμίσω ότι, όπως όλα τα δικαιώματα, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, είτε από μεμονωμένα άτομα, είτε από συλλογικούς φορείς, όπως είναι τα σωματεία και τα πολιτικά κόμματα, δεν είναι απεριόριστο», τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί ευρωπαϊκή κατάκτηση το γεγονός ότι ο Λόγος Μίσους έχει ποινικοποιηθεί σχεδόν στο σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο Λόγος Μίσους που εισάγει διακρίσεις με βάση κριτήρια φυλετικά, εθνοτικά, θρησκευτικής πίστης ή σεξουαλικού προσανατολισμού, είναι ένας λόγος ο οποίος είναι έξω από τα όρια της έννομης τάξης. Ακόμα και ιεράρχης, σας θυμίζω καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη, με βάση τις διατάξεις αυτές. Επομένως, απέναντι σε πολιτικά κόμματα ή παρατάξεις που πρεσβεύουν αυτές τις απόψεις, δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής της έννομης τάξης. Και βεβαίως δε θα παραχωρηθεί από τον δήμο Αθηναίων κανένας δημόσιος χώρος για την προβολή θέσεων μίσους και βίας. Όπως δεν παραχωρήσαμε δημόσιο χώρο και στα συσσίτια μίσους. Είναι θέμα τιμής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Είναι θέμα προάσπισης της συνταγματικής έννομης τάξης το να μην νομιμοποιήσουμε, με οποιοδήποτε κριτήριο, τη συμμετοχή ανθρώπων στη δημόσια σφαίρα, οι οποίοι κηρύσσουν το μίσος κατά των συνανθρώπων τους», ήταν η θέση που εξέφρασε ο Γιώργος Καμίνης.

Δημοφιλή