Λευκός Οίκος: Τέλος οι εξαιρέσεις από τις κυρώσεις τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που εξαιρούνταν.
Funtay via Getty Images

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην επιτρέψει εκ νέου τον Μάιο εξαιρέσεις από τις κυρώσεις για τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, που επέτρεπαν σε κάποιες χώρες να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν χωρίς να υφίστανται κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.

Οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «έχουν συμφωνήσει να δράσουν εγκαίρως για να διασφαλίσουν πως η παγκόσμια ζήτηση καλύπτεται, καθώς το ιρανικό πετρέλαιο απομακρύνεται από την αγορά» ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

O υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για την απόφαση.

Η πληροφορία πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να τερματίσει τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις της πυροδότησε την αύξηση κατά περίπου 3% των τιμών του αργού στις αγορές.

Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ επανέφεραν σε ισχύ τις κυρώσεις που στοχοθετούν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, αφού ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον παραχώρησε σε οκτώ από τους κυριότερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου προσωρινές απαλλαγές από τις κυρώσεις, που τους επέτρεψαν να συνεχίσουν να αγοράζουν πιο περιορισμένες ποσότητες για έξι μήνες.

Οι χώρες αυτές είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή