ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/09/2019 08:01 EEST | Updated 19/09/2019 15:18 EEST

Με ΕΚΑΜ και drone η απομάκρυνση 230 μεταναστών από υπό κατάληψη κτήρια στην Αθήνα

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταλήψεις θα συνεχιστούν.

Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση δύο υπό κατάληψη κτιρίων στην «καρδιά» της Αθήνας, η οποία ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία μετέφερε συνολικά 230 άτομα από δύο καταλήψεις στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην οδό Πέτρου Ράλλη. Οι 150 πρόσφυγες και μετανάστες είναι από το υπό κατάληψη κτίριο στην οδό Σουρμελή και οι 80 από το υπό κατάληψη κτίριο στην οδό Αχαρνών 22.

 Το κτίριο στη συμβολή των οδών Σουρμελή – Αχαρνών και Μάγερ, γνωστό ως «Τοσίτσειο Σχολείο».

Ανάμεσα στα 230 άτομα βρίσκονται 70 παιδιά, τα οποία χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής και φροντίδας. Οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στις 5.00 το πρωί αιφνιδιαστικά.

 

Τουλάχιστον 70 παιδιά ζούσαν στα υπό κατάληψη κτίρια.

 

Το πρώτο κτίριο, στη συμβολή των οδών Σουρμελή – Αχαρνών και Μάγερ, γνωστό ως «Τοσίτσειο Σχολείο», ανήκει στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, η συνολική επιφάνεια και των τεσσάρων επιπέδων του ανέρχεται σε 1.460 τ.μ. και πιθανολογείται ότι ανεγέρθηκε με σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ, ενώ μέχρι το έτος 2014 λειτουργούσε ως εκπαιδευτήριο. Τελούσε υπό κατάληψη από το 2016. 

Εκεί είχαν βρει στέγη μετανάστες και πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Κουρδιστάν και άλλες χώρες. Μεταξύ αυτών, αρκετές οικογένειες με μικρά παιδιά.

 

Το κτίριο επί της Αχαρνών 22.

 

Το δεύτερο κτίριο που εκκενώθηκε, επί της Αχαρνών 22, τελούσε και αυτό εδώ και καιρό υπό κατάληψη. Η εκκένωσή του έγινε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ομαλά, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. 

Οι μετανάστες βρίσκονται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, όπου θα γίνει η ταυτοποίησή τους. Στη συνέχεια, θα οδηγηθούν σε δομές φιλοξενίας και θα κινηθούν οι διαδικασίες ασύλου για όσους το δικαιούνται και διοικητικής απέλασης για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

 

0

 

Η επιχείρηση έλαβε χώρα παρουσία Εισαγγελέα , με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες (ΜΑΤ, Ασφάλεια, ΟΠΚΕ, Αμεση Δράση, Αλλοδαπών). Για προληπτικούς λόγους επί ποδός ήταν και τα ΕΚΑΜ, ενώ επιστρατεύτηκε και drone της Αστυνομίας.

0

Στο μεταξύ, έρευνες θα γίνουν και για το κατά πόσο μπορεί κάποιος ή κάποιοι να πήραν χρήματα από μετανάστες για να τους μεταφέρουν σε καταλήψεις, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις για την εκκένωση καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας θα συνεχιστούν.

 

0